Piloţii BA stau la sol

Personalul navigant al British Airways va declanşa, pe 18 mai, o serie de greve care vor totaliza 20 de zile, într-un conflict de lungă durată cu conducerea transportatorului aerian, referitor la salarii şi condiţiile de muncă, transmite Reuters. Prima acţiune, care va marca al treilea val de proteste din acest an, va începe pe 18 mai şi va dura până pe 22 mai. Ulterior, vor mai avea loc proteste între 24-28 mai, 30 mai-3 iunie, respectiv 5-9 iunie. BA operează din Bucureşti două curse zilnice către Londra. Potrivit lui Emil Delibashev, director comercial al British Airways pentru zona Balcanilor, compania discută cu câţiva operatori aerieni închirierea unor aeronave pentru a reuşi să se respecte programul stabilit vizând zborurile de scurtă distanţă şi, de asemenea, pentru a obţine locuri la alte companii aeriene în vederea reprogramării pasagerilor în cazul în care zborul lor s-a anulat. El a adăugat că toate zborurile dinspre şi către aeroportul londonez Gatwick vor continua să fie operate în mod normal, iar pe Heathrow vor fi operate o mare parte din zborurile long curier programate.

Boală grea

Economia a rămas în recesiune în primul trimestru al acestui an, după ce PIB s-a contractat, în termeni ajustaţi sezonier, cu 0,3% faţă de ultimele trei luni ale anului trecut şi cu 2,5% comparativ cu trimestrul întâi din 2009, potrivit primelor estimări ale INS. Fondul Monetar Internaţional estimează pentru acest an o creştere economică de 0%, dar nu exclude o contracţie de până la 0,5%. Economia a intrat în recesiune în trimestrul al treilea din 2008, iar de atunci PIB a scăzut în fiecare trimestru, exceptând creşterea uşoară, de 0,1%, din trimestrul al treilea din 2009.

Înmatriculări auto în creştere cu 120% în aprilie

Înmatriculările de autoturisme noi au urcat, în aprilie, cu 120% faţă de martie, la 8.875 unităţi, cea mai mare creştere lunară din ultimii ani, reiese din datele DRPCIV, vicepreşedintele APIA Constantin Stroe explicând că această evoluţie este rezultatul programului „Rabla“. Numărul total de vehicule înmatriculate în aprilie a urcat cu 91%, la 10.365 unităţi, însă a scăzut cu 22% comparativ cu aceeaşi lună a anului 2009.

ING: Recesiunea poate continua în 2011

Atitudinea detaşată a FMI a facilitat întârzierea cu un an a ajustării fiscale din România, care abia începe, însă dintr-o situaţie mult mai grea decât acum un an, iar în contextul măsurilor anunţate de autorităţi recesiunea ar putea continua cu uşurinţă şi anul viitor, avertizează analiştii ING. Măsurile anunţate recent de autorităţi în urma negocierilor cu FMI, respectiv reducerea salariilor, pensiilor, subvenţiilor şi a unor ajutoare sociale, vor avea drept rezultat deteriorarea situaţiei economice în a doua jumătate a acestui an, după o posibilă creştere uşoară, „tranzitorie“, a PIB în trimestrul al doilea.

Târgul imobiliar Timon merge mai departe

Referitor la articolul „Expoziţii 2010: cum de CERF este anulat, dar Eros Show merge ca uns” în care autoarea afirmă, în mod eronat, că Timon a dispărut în 2009: Târgul imobiliar Timon nu a dispărut în 2009, ba din contră, ultima sa ediţie s-a desfăşurat în intervalul 18-21 martie 2010, când au fost înregistraţi 10.000 de vizitatori, s-au realizat 24 de tranzacţii şi 3.000 de vizionări ale apartamentelor aflate în expoziţie. De asemenea, activitatea Timon va continua prin următoarele ediţii din acest an, care vor avea loc în 16-19 septembrie şi 2-5 decembrie.

DECLARAŢIA SĂPTĂMÂNII

210-51776-02_luciancroitoru_19_rp.jpgÎn lipsa ajutorului de la FMI, leul s-ar fi depreciat puternic, iar cursul de schimb ar fi ajuns la 6 lei/euro.
Lucian Croitoru, consilier al guvernatorului BNR

210-51775-02_fotograma_19.jpg4,45 miliarde de euro (18,69 miliarde lei) era, la sfârşitul primului trimestru, valoarea totală a datoriilor firmelor către bugetul general consolidat al statului.