Patru diplomaţi au declarat pentru Reuters, după întâlnirea cu Barnier în cadrul Comitetului reprezentanţilor permanenţi (COREPER, format din ambasadorii statelor membre pe lângă UE), că discuţiile cu Londra sunt încă în impas, aşa cum s-a întâmplat în ultimele luni, pe subiecte precum pescuitul, garantarea unei concurenţe loiale şi modalităţile de soluţionare a unor viitoare diferende comerciale.

”El a spus că viitoarele zile vor fi decisive”, a afirmat un diplomat european care a luat partea la întâlnirea cu Michel Barnier, desfăşurată cu patru săptămâni înaintea expirării perioadei de tranziţie.

Nu a fost specificată o dată

Sub rezerva anonimatului, diplomatul a explicat că Barnier nu a specificat o dată până la care acordul cu Londra trebuie să fie convenit, dar avansarea discuţiilor devine crucială.

”Un progres rapid este crucial. Trebuie să se ajungă la un acord în câteva zile dacă Parlamentul şi Consiliul (European) intenţionează să îşi încheie procedurile respective înainte de finalul perioadei de tranziţie”, a apreciat şi David McAllister, preşedintele Grupului de coordonare al Parlamentului European pentru Regatul Unit.

Regatul Unit a părăsit oficial Uniunea Europeană pe 31 ianuarie acest an, după 47 de ani de apartenenţă la blocul comunitar, dar a intrat într-o perioadă de tranziţie în care relaţiile dintre Londra şi Bruxelles sunt guvernate de legile UE, pentru a le oferi cetăţenilor şi companiilor timp pentru a se adapta.

În absenţa unui acord privind relaţiile viitoare, regulile pieţei interne şi ale uniunii vamale ale UE nu se vor mai aplica Regatului Unit de la 1 ianuarie 2021.

Runda disperării

Liderii de la Bruxelles consideră că ultima rundă de negocieri cu Marea Britanie legată de acordul comercial post Brexit este una a disperării. Singurele două lucruri pe care le poate oferi negociatorul european, Michel Barnier, la Londra, sunt „răbdarea și hotărârea”.

Deplasarea negociatorului european Michel Barnier la Londra nu pare să fi ajutat la scoaterea din impas a negocierilor privind acordul comercial cu Regatul Unit.

Dimpotrivă, cei de la Bruxelles încep să se teamă că politica internă britanică va ajunge să otrăvească situația în cazul în care se va ajunge la un acord care ar trebui ratificat în Parlament.

De la Bruxelles, posibilitatea ca o parte a conservatorilor să nu aprobe niciun acord cu UE este analizată cu teamă, deoarece aceștia preferă o ruptură totală, iar orice compromis va părea o concesie nedorită.

Dar acum este posibil şi ca o parte din opoziția laburistă să refuze să voteze, considerând că asta ar fi un semn de sprijin pentru guvernul conservator ce i-ar putea opri tendința ascendentă în sondaje. Potrivit presei britanice, Keir Starmer, actualul lider al Partidului Laburist, a fost avertizat de o parte din colaboratorii săi apropiați că îl vor abandona dacă le va ordona parlamentarilor să voteze în favoarea tratatului acceptat de guvernul conservator pentru reglementarea relațiilor cu UE.

Barnier a ajuns la Londra sâmbătă dimineață pentru a relua discuțiile față în față. Vineri seară, el a spus că este „foarte mulţumit” că va reveni în capitala britanică și că va continua să lucreze cu „răbdare și hotărâre”, care în acest moment sunt singurele două lucruri pe care le poate oferi, dacă nu vor exista modificări în poziția britanică.

Președinta Comisiei Europene, Úrsula von der Leyen, plănuise să vorbească direct cu premierul britanic, Boris Johnson, dar acea conversație așteptată săptămâna trecută nu a avut loc și nu este încă pe agenda președintei executivului comunitar, potrivit ABC.