Preşedintele Klaus Iohannis a vorbit, marţi, despre situaţia explozivă din Orientul Mijlociu, în urma uciderii generalului iranian Qassem Soleimani.

România este o ţară protejată

Şeful statului a subliniat importanţa parteneriatului dintre România şi Statele Unite şi faptul că ţara noastră este protejată de scutul anti-rachetă de la Deveselu.

“Parteneriatul Strategic cu Statele Unite este solid și funcționează foarte bine, iar scutul de la Deveselu este o parte a sistemului defensiv NATO și este foarte bine că funcționează optimal. Aici nu văd niciun fel de probleme”, a precizat Klaus Iohannis.

Situaţia românilor din Orientul Mijlociu

Preşedintele a subliniat că România este direct interesată de tensiunile din zonă, pentru că sunt foarte mulţi cetăţeni români care trăiesc şi muncesc acolo, în Irak şi alte ţări din regiune.

“Trebuie să fim realiști. Situația din Irak ne privește, fiindcă noi avem foarte mulți cetățeni români care trăiesc și muncesc în zona Orientului Mijlociu, avem oameni și în Irak, avem oameni și în alte țări din zonă, știți foarte bine. Avem reprezentanțe și, în acest sens, sunt o serie de cetățeni români expuși în zonă. Ne preocupă și vom lua toate măsurile pentru a fi un sprijin real dacă este nevoie”, a explicat şeful statului, potrivit digi24.ro.

O parte din militari au fost relocaţi

Klaus Iohannis a vorbit şi despre situaţia militarilor români prezenţi în Irak, în contextul hotărârii luate de Parlamentul de la Bagdad, care a cerut militarilor americani să părăsească teritoriul irakian. S-a luat deja măsura relocării unora dintre militari, spune preşedintele.

“Avem și noi militari în Irak, staționați, care fac parte din forțele NATO care participă în diferite proiecte de pregătire. Sunt instructori care sunt din partea noastră acolo și, evident, siguranța lor ne preocupă. O parte din militarii noștri au fost deja relocați.

Deci tema este foarte importantă pentru noi. Eu personal îi acord foarte multă atenție. Sunt în contact permanent cu Guvernul și în special cu miniștrii care se ocupă de aceste chestiuni, în speță Externele și Apărarea, și sunt convins că singura soluție pentru această criză care a apărut – nu putem să îi spunem altfel – este o abordare calmă, diplomatică, o descaladare, cum se numește, și revenirea la un calm în această zonă”, a mai declarat Klaus Iohannis.