Ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu, vine cu detalii de ultimă oră despre noua lege a educației. Potrivit acestuia, legea va intra în vigoare începând cu luna septembrie 2023 și vor exista mai multe modificări pe care elevii, dar și profesorii trebuie să le știe.

Spre exemplu, elevii nu vor mai primi note la Arte şi Educaţie Fizică şi Sport ci vor fi evaluaţi cu Admis sau Respins. Totodată, Cîmpeanu a mai precizat că evaluarea va fi centrată, conform noii legi, pe competențe.

Esențial va fi și feedback-ul în timp real al elevilor, a mai adăugat ministrul Educației.

„Pentru elevi am definit o serie de lucruri. (…) Învăţământul obligatoriu va cuprinde grupa mică, începând cu anul 2030, cuprinde deja grupa mijlocie, grupa mare, din învăţământul preşcolar, învăţământul primar, secundar inferior şi învăţământul liceal.

Parcursul şcolar şi evaluările elevilor au ca scop evaluarea, orientarea, încurajarea, optimizarea învăţării şi dezvoltarea capacităţilor de autoevaluare ale elevilor. Evaluarea va fi centrată, conform acestei legi, pe competenţe. În plus, este obligatoriu să se ofere feedback în timp real, elevilor, şi aceste evaluări vor sta la baza planurilor individuale de învăţare”, a spus ministrul.

Legea educației intră în vigoare din septembrie 2023

Referitor la elevii care din luna septembrie 2023 se vor afla la finalul grupei mari a grădiniţei, în acest caz, ministrul Educației susține că respectivul cadru didactic care a asigurat educaţia preşcolarilor trebuie să întocmească un raport de evaluare a competenţelor cognitive, emoţionale, dar şi sociale ale copilului.

Acest raport este esențial, în condițiile în care activitatea didactică din perioada clasei pregătitoare se va baza pe aceasta, adaugă Sorin Cîmpeanu.

În momentul în care un elev va finaliza clasa pregătitoare și clasa 1, cadrul didactic va trebui, din nou, să realizeze un alt raport descriptiv atât a dezvoltării fizice, cât şi cognitive, socio-emoţionale, a limbajului, a abilităţilor de citit, de scriere, de calcul matematic şi a dezvoltării capacităţilor şi abilităţilor de învăţare, adaugă ministrul.

În ceea ce privește clasele de gimnaziu, ministrul susține că elevii care termină clasa a doua, a patra, dar și șasea vor susține evaluări naţionale scrise, la limbă şi comunicare şi la matematică.

Rezultatele vor fi trecute în portofoliul educaţional al elevului, a mai punctat ministrul. „Viziunea acestei legi cu privire la portofoliul educaţional este radical schimbată”, a declarat Cîmpeanu.

Cum vor fi notați elevii din învățământul primar 

Referitor la note, ministrul susține că în învățământul primar, acestea se vor exprima din calificative anuale, unice prin arii curriculare, cu excepţia clasei pregătitoare, pe parcursul căreia nu se acordă calificative.

Totodată, în învăţământul primar inferior se exprimă prin note de la 1 la 10, iar în cel superior şi în cel terţiar tot prin note de la 1 la 10.

„Prin excepţie, la disciplinele care fac parte din ariile curriculare Arte şi Educaţie Fizică şi Sport, precum şi la alte discipline care pot fi stabilite prin ordin de ministru, se acordă calificative de genul Admis sau Respins şi nu note de la 1 la 10, cu excepţia învăţământului vocaţional”, a mai afirmat ministrul.

Ministrul Educației a subliniat faptul că la finele clasei a opta, orientarea școlară, dar și portofoliul educațional vor fi lucruri de bază, iar consilierul școlar și dirigintele vor avea o responsabilitate în acest sens.

Portofoliul educațional, utilizat încă de la grădiniță

„Orientarea şcolară şi portofoliul educaţional al elevilor sunt lucruri de bază, care vor deveni obligatorii la finalul clasei a opta. Dirigintele şi consilierul şcolar vor avea obligaţia să emită o recomandare de încadrare în educaţia secundară superioară”, a mai adăugat el.

În ceea ce privește portofoliul educațional adus în discuție de ministru, Sorin Cîmpeanu susține că acesta ar urma să cuprindă toate rezultatele înscrise în catalogul electronic, recomandări de recuperare, toate diplomele, dar și certificatele dobândite la activităţile de învăţare.

Acest portofoliu educațional va fi utilizat din grupa mijlocie de la grădiniţă și va fi obligatoriu pe tot parcursul învăţământului preuniversitar, a mai spus acesta.