Boom-ul revenirii: Consumatorii sunt gata să cheltuiască trilioane de dolari pe măsură ce economiile se redeschid

Moody’s Analytics estimează că economiile făcute de gospodăriile din întreaga lume pe perioada pandemiei au ajuns la 5,4 trilioane de dolari la sfârșitul primului trimestru.

Recuperarea va fi una inegală, în strânsă corelație cu ratele de vaccinare. Peste un miliard de doze de vaccinuri au fost administrate la nivel mondial (6,7% din populația lumii), SUA și China depășind 200 de milioane fiecare, în timp ce majoritatea celorlalte țări încă se luptă să facă rost de dozele salvatoare.

Joi vor fi publicate date care sunt așteptate să arate o creștere accelerată a economiei SUA în primul trimestru. Marea Britanie nu este cu mult în urmă, însă zona euro, unde campania de vaccinare a început lent, se confruntă cu un al treilea val de pandemie care obligă guvernele să mențină restricțiile.

Se anticipează că datele din zona euro, care vor fi publicate vineri (30.04), vor arăta că economiile zonei au scăzut în primul trimestru. Tot ce poate spera Europa în acest moment este că va fi cu doar cu un trimestru în spatele economiei americane. Din fericire, acest obiectiv pare acum posibil, deoarece campaniile de inoculare pe continent s-au accelerat considerabil în ultimele săptămâni.

Până în prezent, resetarea economiei mondiale nu a fost deloc lină – lipsa semiconductorilor afectând producătorii, de la telefoane la automobile până la prăjitoare de pâine. În plus, persistă o criză a containerelor și alte coșmaruri logistice care încurcă repornirea economică a lumii.

Piețele financiare – zguduite de vești privind majorarea taxelor în SUA

Președintele SUA, Joe Biden, va prezenta săptămâna aceasta un nou plan de finanțare a educației și îngrijirii copiilor, care prevede însă și o creștere a impozitului pe câștigurile de capital de la 20 la 39,6% pentru americanii cu venituri anuale de peste 1 milion de dolari. Piețele au reacționat la știrile privind planul administrației depreciindu-se săptămâna trecută, fenomen care a afectat și  criptoactivele.

Dar, în ciuda amenințării cu noi impozite, acțiunile americane și-au arătat forța, susținute de cifre care indică o accelerare a activității economice și o creștere chiar mai rapidă a vânzărilor de case noi.

Cea mai aglomerată săptămână de câștiguri – Big Tech continuă să crească, dar intră sub lupa autorităților de reglementare

Mai mult de o treime din companiile S&P 500 își publică săptămâna aceasta câștigurile din primul trimestru, printre care giganții tech (Facebook, Apple, Amazon, Google). Așteptările sunt mari. Săptămâna trecută, 22% dintre companiile din indexul S&P 500 și-au publicat rezultatele din primul trimestru, iar 86% dintre acestea au depășit așteptările pieței.

Tesla a dat startul săptămânii cu rezultate impresionante în primul trimestru, raportând luni vânzări record, de 10,39 miliarde dolari, în creștere cu 74% față de cele 5,99 miliarde dolari din urmă cu un an. Profitul net a atins un record trimestrial de 438 milioane de dolari.

Viitorul pare luminos pentru Tesla, cu un brand puternic și noi fabrici care intră în producție în Europa și China. Dar producătorii auto tradiționali mută și ei, dezvăluind noi vehicule electrice, în timp ce în China, Tesla se va confrunta cu concurența gigantului tech Xiaomi, pe lângă Nio.

Amazon deschide un salon de coafură la Londra

Amazon, care-și raportează veniturile joi (29.04), a avut un nou un trimestru impresionant, conform estimărilor analiștilor. Gigantul de tehnologie pare să găsească întotdeauna noi piețe care așteaptă să fie revoluționate, dar puțini ar fi pariat că următoarea va fi…. industria saloanelor de coafură. Amazon Salon a deschis prima locație în Londra săptămâna trecută, oferind servicii de coafură folosindu-se de tehnologie, inclusiv realitate augmentată pentru a experimenta cu diferite culori și stiluri de păr.

Compania anticipează vânzări nete între 100 și 106 miliarde de dolari în T1, cu 33-40% mai mult față de numărul raportat în urmă cu un an. Analiștii se așteaptă la câștiguri de 9,98 dolari pe acțiune, o îmbunătățire de 99,2% față de primul trimestru al anului trecut.

Publicitatea online continuă să crească

Alphabet, compania-mamă a Google, și Facebook, sunt așteptate să prezinte o creștere puternică a veniturilor din publicitate fata de anul trecut, când pandemia a determinat multe companii să-și taie imediat bugetele publicitare pentru a-și păstra numerarul.

Alphabet, care își anunță veniturile astăzi (27.04), se așteaptă la o creștere a veniturilor de aproximativ 25% față de T1 din 2020. Facebook, care-și raportează maine (28.04) rezultatele din T1, se bazează pe creșterea veniturilor din Instagram Stories și creșterea numărului de afișări pe principalele fluxuri mobile Facebook și Instagram.

Senatul SUA analizează Google și Apple app stores

Unul dintre aspectele care amenință perspectivele Google este presiunea tot mai mare din partea organismelor de reglementare. Comisia antitrust a Senatului SUA a început să analizeze Google și Apple app stores, care percep taxe de până la 30% pentru achizițiile din aplicație. Dezvoltatorii, inclusiv Spotify susțin că, din cauza lipsei de concurență, Apple și Google percep tarife exorbitante.

Apple își anunță și ea rezultatele săptămâna aceasta, piața așteptându-se la cifre mari în raportul său din primul trimestru, care va fi publicat mâine. Apple a fost un mare beneficiar al pandemiei datorită boom-ului muncii de la distanță, seriile sale de iPad și Mac cunoscând o creștere masivă.

Analiștii se așteaptă ca veniturile Apple să ajungă la 76,7 miliarde de dolari, comparativ cu 58,3 miliarde de dolari în T1 al anului 2020, întrucât lockdown-urile au afectat China și au început să provoace închiderea magazinelor în alte părți ale lumii.

În afara de Big Tech, săptămâna aceasta vom putea vedea într-o mai mare măsură adevăratul ritm de redresare economică, când își vor prezenta rezultatele financiare atât giganți industriali, cum ar fi General Electric și Boeing, precum și companii de servicii alimentare lovite de pandemie, cum ar fi Starbucks și McDonalds.

Sursă foto: Dreamstime