Update:

Preşedintele ALDE, Călin Popescu-Tăriceanu, a respins luni ipoteza potrivit căreia conducerea formaţiunii ar candida pe listele PSD, pentru că, în acest mod, „şi-ar pierde identitatea politică”.

„Continuă ‘fake news-urile’ din campania electorală. Ultimul pe care l-am văzut este că aş candida la alegerile parlamentare pe listele PSD! Realitatea este mai simplă: sunt cel care am susţinut şi susţin că ar fi benefică o alianţa ALDE, PSD şi Pro România, ca o construcţie care se poate opune mai eficient dictaturii PNL-iste. Dacă această alianţă nu se poate face, nu este din cauza noastră şi nimeni din conducerea ALDE nu va candida pe listele PSD pentru că ne-am pierde identitatea politică”, a scris Tăriceanu pe Facebook.

Potrivit lui Tăriceanu, „ALDE va rămâne apărătorul drepturilor şi libertăţilor cetăţeanului şi al nevoii de a fi respectată legea”.

„Vom continua să ne opunem încălcării Constituţiei de către dl Iohannis şi îl vom sancţiona în orice mod vom putea. Aşa că cine îşi freacă lăbuţele că scapă de noi trebuie să-şi pună pofta în cui. Ţineţi minte trei cuvinte: ALDE merge înainte!”, a adăugat Tăriceanu.

Știrea inițială:

Conform unor surse politice, Călin-Popescu Tăriceanu s-ar afla în discuții avansate cu liderul interimar al PSD, Marcel Ciolacu în ceea ce privește candidatura sa la alegerile parlamentare din decembrie pe listele social-democraților. Se pare că și PPUSL va face același lucru, Dan Voiculescu cerând mai multe locuri eligibile pe liste în schimbul susținerii mediatice.

„Vor fi patru-cinci de la ALDE, în frunte cu Călin Popescu Tăriceanu. Problema e PPUSL, unde negocierile sunt extrem de dure. Dan Voiculescu foloseşte Antena 3 ca să ia pielea de pe Ciolacu, ca de fiecare dată. PPUSL numără acum 9 parlamentari, toţi transferaţi de la alte partide, dar Voiculescu vrea şi mai multe locuri pentru partidul său”, susţin surse din conducerea PSD pentru Adevărul.

Conform surselor citate liderii PSD se pare că au decis să meargă singuri la alegerile parlamentare, dar pe listele lor vor putea candida membri de la ALDE și PPUSL. Decizia ar urma să fie anunţată marţi, când e programată şedinţa Consiliului Politic Naţional (CPN), fost CEX.

Liderul ALDE, Călin Popescu Tăriceanu ar putea primi un loc eligibil din partea PSD Bucureşti, organizaţie condusă de Gabriela Firea, aceasta din urmă sperând că Tăriceanu va reuşi să rupă din electoratul lui Nicuşor Dan la alegerile locale, astfel încât să pună umărul la realegerea sa ca primar.

Pe de altă parte, Victor Ponta nu vrea să se asocieze cu PSD, prin urmare ProRomânia va merge singur la parlamentare. Partidul condus de Victor Ponta este cotat la 10% în sondajele de opinie, în timp ce PSD abia depăşeşte 20%.

Tăriceanu, atac dur la Nicușor Dan

Amintim că recent, Călin Popescu Tăriceanu l-a atacat dur pe candidatul susținut de către USR și PNL pentru Primăria Capitalei, acuzându-l că dă dovadă de incultură. Reacția vine în contextul în care Nicușor Dan se opune amplasării unei replici a Columnei lui Traian în Piața Victoriei.

„Am crezut că nu o să mai fim nevoiți să vedem campanii electorale atât de jenant de plicticoase cum a fost ultima campanie prezidențială, dar văd că actuala campanie riscă să o bată.

Ce vedem? Candidații care au în spate partide sau alianțe mari stau în tranșee, nu ies la nici o dezbatere cu un contracandidat, încercând să-și conserve avantajul dat de partidele lor care bagă milioane de euro în media și tipărituri.”, își începe Călin Popescu Tăriceanu mesajul.