Premierul Emil Boc a discutat sâmbătă cu delegaţia Fondului Monetar Internaţional, Comisiei Europene şi Băncii Mondiale posibilitatea extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale pentru cofinanţarea proiectelor europene, în cazul administraţiilor locale şi instituţiilor publice.

Primul-ministru Emil Boc şi ministrul Finanţelor Publice, Sebastian Vlădescu, au evaluat în cadrul unei întrevederi cu specialiştii FMI, CE şi BM, stadiul acordului cu organismele internaţionale, atât din perspectiva anului 2009, cât şi din cea a anului 2010.

Potrivit unui comunicat al Executivului, nevoia extinderii plafonului şi mecanismului garanţiilor guvernamentale a fost discutată în vederea întăririi capacităţii de absorbţie a fondurilor europene şi a cofinanţării proiectelor, în special cele ale administraţiilor locale şi ale altor structuri care gestionează fonduri europene.

Premierul Boc a arătat totodată că Legea responsabilităţii fiscale şi Legea reformei sistemului de pensii sunt priorităţi legislative ale Guvernului conform acordului încheitat cu FMI şi CE.

Discuţiile cu reprezentanţii FMI, CE şi BM vor continua şi în perioada următoare, inclusiv la nivelul ministerelor de resort.

O misiune a FMI se află în perioada 20-27 ianuarie în România pentru a doua şi a treia revizuire a acordului stand-by, în vederea eliberării a două tranşe, în valoare cumulată de 2,3 miliarde de euro.