Inițiativa legislativă a trecut de Senat și a fost aprobată. Proiectul de lege a fost iniţiat de 62 deputaţi PSD, printre care Marcel Ciolacu şi liderul grupului Alfred Simonis.

Membrii USR și AUR au încercat însă să blocheze legea.

”Nu există niciun studiu de impact pentru aceste zile libere, este o măsură politicianistă. Acest proiect ar fi putut fi adoptat la fel de bine la finalul anului trecut, dar anul acesta nu este unul electoral, anul viitor este electoral. Este singurul motiv pentru care vreti să acordați 2 noi zile libere, numai pilele si cunostintele vor beneficia de aceste 2 zile libere plătite, nimic nu justifică suplimentar o asemenea măsură”, a spus Cristian Seidler, de la USR.

Boboteaza și Sf. Ioan au devenit sărbători legale în care nu se lucrează

Cu toate acestea, Camera Deputaților a adoptat legea, Boboteaza și Sf. Ioan fiind declarate sărbători legale în care nu se lucrează.

„Proiectul de lege are ca obiect de reglementare modificarea art.139 alin.(1) din Legea nr.53/2003, urmărindu-se instituirea, ca zile de sărbătoare legală în care nu se lucrează, a zilelor de 6 ianuarie – Botezul Domnului – Boboteaza și 7 ianuarie – Soborul Sfântului Proroc Ioan Botezătorul”, se arată în raportul comisiei de specialitate.

„Nu cred că este cu nimic ieșit din comun Boboteaza și Sf. Ion să fie zile libere”, declara în noiembrie Marcel Ciolacu în noiembrie 2022, despre proiectul de lege care prevede ca zilele de 6 și 7 ianuarie să fie libere.

„Eu sunt creștin ca și dumneavoastră, sunt două sărbători mari, Boboteaza și Sfântul Ion și nu cred că este cu nimic ieșit din comun ca aceste două zile să fie zile libere. Foarte mulți români participă atât la Bobotează și foarte mulți români sărbătoresc Sfântul Ion, cei mai mulți sfinți sunt de Sfântul Ion”, a adăugat liderul PSD.

Alte zile libere prevăzute de lege

Potrivit Codului Muncii, alte zile libere mai sunt: 1 şi 2 ianuarie, 24 ianuarie – Ziua Unirii Principatelor Române, Vinerea Mare, ultima zi de vineri înaintea Paştelui, prima şi a doua zi de Paşti, 1 mai, 1 iunie, prima şi a doua zi de Rusalii, Adormirea Maicii Domnului, 30 noiembrie – Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi chemat, Ocrotitorul României, 1 decembrie, prima şi a doua zi de Crăciun, două zile pentru fiecare dintre cele 3 sărbători religioase anuale, declarate astfel de cultele religioase legale, altele decât cele creştine, pentru persoanele aparţinând acestora.