Raed Arafat a îndemnat populația, să se vaccineze împotriva gripei sezoniere, acesta precizând că cel mai grav scenariu pentru o persoană este să se infecteze și cu virusul gripal și cu COVID-19.

Totodată, șeful DSU a reamintit faptul că odată ce o persoană se vaccinează antigripal, va fi nevoie de două săptămâni pentru ca vaccinul să devină eficient, deci acest lucru trebuie luat în calcul încă din această perioadă.

„Mai grav decat sa ai si gripa si covid nu exista, mai ales pentru persoane care au comorbiditati. Vaccinul este foarte important, poate sa previna complicatiile in cazul gripei. Trebuie sa ne amintim ca si gripa ucide, si gripa e periculoasa pentru persoanele cu comorbiditati, pentru persoanele in varsta.

Atentie, vaccinul antigripal are nevoie de 2 saptamani pana devine eficient si isi face anticorpi, deci nu imediat”, a declarat Raed Arafat, la Antena 3.

Raed Arafat îi înțelege pe români

De asemenea, secretarul de stat, Raed Arafat a vorbit și despre faptul că înţelege nemulţumirea unora dintre cei a căror activitate este afectată de noile măsuri implementate de Guvern pentru reducerea răspândirii noului coronavirus, însă arată că „dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri pe care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului”.

„Eu cred că în acest moment înţelepciunea trebuie să fie de a lucra împreună pentru a reduce impactul virusului. Înţeleg foarte bine că fiecare persoană care este afectată de o măsură este nemulţumită şi fiecare persoană care are, poate, o activitate care este afectată nu doreşte ca activitatea sa să fie afectată, dar la un moment trebuie să înţelegem: dacă continuăm cu excepţiile în sensul eu nu, celălalt nu, celălalt nu, la un moment nu vom mai avea măsuri care să le implementăm pentru a reduce impactul virusului.

Deci aceste măsuri sunt foarte importante şi aici este nevoie de colaborarea tuturor pentru a reuşi. Nu e suficient să avem măsurile scrise într-o Hotărâre de Guvern, nu e suficient să le aplice 10% din populaţie. Dacă nu le aplicăm cu toţii, vom vedea că ulterior vom ajunge să luăm măsuri şi mai multe dacă vedem că lucrurile nu se îmbunătăţesc şi de aici cred că este nevoie de înţelegere şi de colaborare. Cu siguranţă, vom încerca tot posibil ca impactul să fie cât mai mic pe populaţie şi mai ales din punct de vedere economic” a declarat Raed Arafat, într-o intervenţie telefonică la Realitatea Plus.

 

Sursa foto: INQUAM Photos, Alex Nicodim