Consiliul de Administraţie al Băncii Naţionale a României (BNR) a decis miercuri menţinerea dobânzii de politică monetară la minimul istoric de 6,25%, precum şi a ratelor pentru rezervele minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei, la 15%, şi în valută, la 25%.

Totodată, banca centrală a revenit la exprimarea potrivit căreia gestionează „adecvat” lichiditatea din sistemul bancar. În şedinţa de la finele lunii iunie, după anunţul Guvernului privind creşterea TVA de la 19% la 24%, CA al BNR a stopat scăderea dobânzii de politică monetară şi a întărit mesajul privind lichiditatea din sistemul bancar, arătând că urmăreşte o gestionare „fermă” a acesteia.

Majoritatea analiştilor au anticipat că banca centrală va menţine dobânda de politică monetară, dar au mizat pe reducerea ratei rezervelor minime obligatorii la valută de la 25% la 20%.

Banca centrală a scăzut rata dobânzii în primele patru şedinţe de politică monetară din acest an, de la 8% la minimul istoric de 6,25%, dar a menţinut ratele rezervelor minime obligatorii aplicabile pasivelor în lei şi valută.

CA al BNR a analizat şi aprobat miercuri şi raportul trimestrial asupra inflaţiei, care va fi prezentat vineri.

La începutul lunii iulie, guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, a declarat că rata inflaţiei se va plasa în jurul a 8% potrivit ultimelor evaluări. Consiliul Director al FMI a aprobat revizuirea ţintei de inflaţie pentru acest an stabilită în acordul stand-by încheiat cu România, de la 3,5% la 7,9%, după creşterea TVA de la 19% la 24%.

Ţinta de inflaţie a BNR pentru acest an este de 3,5% plus/minus un punct procentual.

SURSA: Mediafax