De când președintele Joe Biden a ordonat agențiilor de informații americane să investigheze dacă virusul Covid-19 a scăpat din laborator din Wuhan, unii au încercat suferat că nu va fi nicio diferență dacă se dovedește că teza este este corectă.

Descoperirea care va da totul peste cap

Descoperirea că virusul are o origine umană va fi crucială. Pentru că pandemia va avea ceea ce i-a lipsit în această perioadă: un personaj negativ! Și asta este o problemă. Aflarea adevărului și un anumit grad de furie ar putea fi ceva benefic.

Una dintre trăsăturile tragice ale pandemiei a fost modul în care dezbaterile publice despre cauze, remedii și despre virusul care ar fi putut să fie creat de om, au fost în cea mai mare parte înăbușite.

E adevărat că s-a căutat în permanență un vinovat. Întreaga mizerie a fost pusă pe seama lui Donald Trump, lockdown-urile au fost considerate o preluare a puterii de către elitele de dreapta, iar adevărata problemă a fost incompetența birocratică.

În plus, să nu uităm că oamenii de știință au fost siguri că Covid-19 nu este de origine umană, iar cei care sugerau altceva erau niște ciudați periculoși.

După ce Nicholas Wade, unul dintre cei mai importanți ziariști de știință din SUA a susținut că noul coronavirus a scăpat din Institutul de Virologie din Wuhan, care desfășura cercetări privind modificarea virușilor, s-a a redeschis o dezbatere pe care trebuia să o avem în permanență. Ordinul lui Biden este consecința acestui lucru.

Cercetări cruciale

Cercetările privind percepția riscurilor arată că avem tendința de a ne teme de daunele provocate de om mai mult decât de cele naturale, chiar și atunci când cele naturale au o probabilitate sau o severitate mai mari. Unele cercetări sugerează că prejudiciile provocate de om ne irită mai mult.

Distincția are sens, pentru că e mai ușor să urăști o grupare teroristă ca ISIS, în timp ce nu are rost să urăști un cutremur.

Așa cum a sugerat Ross Douthat, o confirmare că virusul a scăpat dintr-un laborator chinez ar duce la un avantaj major de propagandă în bătălia geopolitică. Astfel de victorii contează. Furia caută un soi de catharsis, adesea în dorința de a „face ceva”.

Experiența din 11 septembrie a oferit acest catharsis, deoarece națiunea americană a reușit să riposteze. Pe de altă parte, intensitatea fricii și furiei naționale a creat o atmosferă în care a fost dificil să se angajeze într-o dezbatere publică serioasă privind invaziile din Afganistan și Irak.

Dovezile conform cărora Covid-19 a fost fabricat de oameni ar putea aduce un consens internațional cu privire la faptul că toate experimentele pe viruși, care ar putea sări la oameni, ar trebui efectuate cu un grad mai ridicat de siguranță având în vedere riscurile biologice.

Dar, după cum amintește astrofizicianul Martin Rees în cartea sa din 2003 „Our Final Hour”, regulile nu sunt respectate universal. Indiferent cât de strict reglementăm manipularea microbilor periculoși, scrie Rees, „șansele unei aplicări eficiente nu sunt mai mari decât aplicarea actuală a legilor împotriva drogurilor ilegale”. Astfel, spune el, că un singur om care înclacă regulile „ar putea declanșa un dezastru pe scară largă”.

Ceea ce înseamnă că, chiar dacă virusul Covid-19 nu a scăpat dintr-un laborator, mai devreme sau mai târziu, acest lucru se va întîmpla.

Ordinul lui Biden către agențiile de informații a fost un lucru bun. Dar termenul de 90 de zile miroase a teatru politic.

SUA au avut nevoie de două decenii pentru a-și da seama ce a mers prost la Pearl Harbor. Așa cum au avut probleme cu urmărirea și prinderea lui Osama bin Laden. Că acum se va afla adevărul despre originea pandemiei în doar trei luni pare puțin probabil.

Dacă se dovedește că virusul a scăpat din laboratorul din Wuhan, chiar din întâmplare, lumea va fi un vulcan de furie.

Presiunea de a „face ceva în acest sens”, de a găsi o modalitate de a pedepsi China pentru neglijența și mușamalizare, va fi uriașă. De aceea, în cazul în care ar apărea această situație nefericită, vom avea nevoie de timp pentru a reflecta, decât să acționăm la un prim impuls de furie, conform bloomberg.com.