In clasa a XI-a s-au angajat la o firma de calculatoare. Acolo erau oameni buni la toate. Fie ca mai asamblau un computer, fie ca mai instalau cate un soft la cerere, au avut avantajul de a avea acces nerestrictionat la tehnologie. A venit si vremea facultatii. Unul a decis ca stie prea multe despre computere si a devenit student la ASE, celalalt, prea pasionat de tehnologie, a continuat sa studieze la Automatica. Dupa cativa ani, destinul isi spune iarasi cuvantul si amandoi lucreaza o vreme la Geneva, in perioade diferite, dar in acelasi an. Unul pentru Reuters, celalalt pentru Hewllet Packard.
Experienta occidentala le-a marcat viata si, parca din intamplare, au decis sa se apuce de o afacere pe cont propriu, dupa ce au citit un comunicat referitor la site-urile companiilor straine care ofereau bani celor ce puteau duce la bun sfarsit un proiect complex. Fara sa stea prea mult pe ganduri, tinerii s-au gandit sa infiinteze o companie, IPDEVEL, si au inceput sa caute pe Internet site-uri care ofereau diferite proiecte spre realizare, acelora care ofereau un pret cat mai acceptabil.
„Am trimis oferta prin e-mail pe doua site-uri din SUA care ofereau cateva proiecte software. Multumita pretului bun pe care l-am inaintat, am fost acceptati din prima in ambele cazuri. Primul proiect se referea la mesagerie pe Internet, care trebuia sa aiba ca noutate si posibilitatea de a folosi vocea. Am muncit acasa fiecare, zi si noapte. In final, clientul a fost foarte multumit si chiar ne-a promovat la targuri. Pe primul proiect am castigat 20.000 USD, iar pe al doilea alti 27.000 USD”, ne-a declarat Daniel Bogdan, unul dintre tinerii afaceristi.
O data terminat primul proiect pentru compania americana, totul a inceput sa mearga ca pe roate. Tinerii s-au extins si in Canada, unde au participat la realizarea unei aplicatii ce facea parte din realizarea unui joc pe computer. Profitand si de nevoia de specialisti care sa poata duce la indeplinire proiecte complexe intr-un timp cat mai scurt si fara a cere prea mult pentru realizarea acestora, tinerii intreprinzatori romani de numai 23 de ani au reusit sa aiba, in momentul de fata, clienti in tari ca Germania, Anglia, Japonia, SUA etc.
„Concurenta a inceput sa devina tot mai acerba. Sunt licitatii on-line la care participa chiar mai multe firme din Romania. Ce sa mai spun de indieni sau, mai nou, chinezi, care au inceput sa-si de-a seama ca se pot scoate bani seriosi din acest gen de afaceri”, ne explica Bogdan Putinica, celalalt tanar asociat la IPDEVEL.
O oferta de 500.000 USD a fost refuzata
Compania infiintata de cei doi tineri la sfarsitul anului 1999 a avut o cifra de afaceri, in primul an de activitate, de 200.000 USD, iar pentru primul trimestru din acest an tinerii se pot mandri cu o cifra de afaceri de 150.000 USD. Mai mult, acum in companie lucreaza 20 de angajati, alesi cu foarte mare grija, iar investitiile in echipamentele din companie ar pune pe ganduri chiar si pe cel mai pretentios om de afaceri. „Punem mare accent pe calitatea relatiei dintre angajati. De fapt, nu ii tratam ca pe niste angajati, ci ca pe prietenii nostri. Noi oferim un pachet intreg de facilitati la angajare, nu numai un salariu net. Oricum, a fost dificil sa selectam o echipa, cred ca pe la usile companiei s-au perindat peste 50 de persoane anul trecut, cu intentia de a se angaja. Cred ca cu actuala echipa putem duce la bun sfarsit orice comanda a unui client, indiferent daca este strain sau roman”, explica Bogdan.
Multumiti de succesul avut in afacerile cu companiile straine, tinerii s-au gandit ca sunt pregatiti pe piata romaneasca. Si pentru a demonstra ca sunt in stare de orice, sunt decisi sa lucreze pentru orice tip de solicitari venite de la clientii romani.

Daniel si Bogdan sunt convinsi ca au un cuvant greu de spus pe piata romaneasca, pastrand in acelasi timp relatiile cu clientii occidentali si chiar dezvoltand relatiile de peste hotare.
„Este o explozie de companii de software in Romania. Acest fenomen poate fi comparat usor cu interesul manifestat pentru telefoanele mobile. Insa foarte putine pot concura cu preturi si termene de executie cu adevarat atractive. Putem sa ne mandrim ca, la o licitatie, am scos de pe piata o companie mare romaneasca. Pana acum nu s-a intamplat sa nu ducem la bun sfarsit o comanda a unui client”, ne mai spune Bogdan.
Impresionant este si faptul ca tinerii oameni de afaceri, desi au castigat sume importante din activitatea desfasurata, nu si-au permis sa isi cumpere nici macar o masina, toti banii fiind investiti in dezvoltarea companiei. In plus, atunci cand partenerii straini le-au oferit 500.000 USD, lui Bogdan si Daniel, pentru a le cumpara compania si a-i prelua, cu tot cu personal „afara”, acestia au refuzat, dorind sa isi pastreze libertatea de a se descurca pe cont propriu. Mai mult, respectiva companie a devenit client fidel al tinerilor romani, chiar daca oferta acesteia a fost refuzata.    

Carte de vizita
Daniel Bogdan
Data nastere: 1976, Bucuresti
Studii: Liceul de Informatica,
Facultatea Automatica si Calculatoare, sectia Calculatoare.
Participare la faza nationala Olimpiada de Info Arad ‘93
Joburi: 1993 – 1999 Aris
Electronic
1999 – 2000 Contractor pentru HP Geneva
2000 coactionar IPDEVEL

Carte de vizita
Bogdan Putinica
Data nastere: 1977, Bucuresti
Studii: Liceul de Informatica,
Facultatea de Finante-Banci din ASE
Joburi: 1993 – 1997 Aris
Electronic
1997 – 2000 Reuters Romania
2000 coactionar IPDEVEL