Aceasta ar fi, pe scurt, una dintre concluziile Reuniunii anuale a Guvernatorilor Bancii Europene de Reconstructie si Dezvoltare.
Pentru Romania, bancherii occidentali spun ca anul 2002 poate fi cel in care se lanseaza pe calea unei cresteri economice sustinute, cu conditia ca autoritatile sa profite de oportunitatile pe care le au. „Pentru Romania, acesta este un an critic: ea beneficiaza de atentia comunitatii internationale si are oportunitatile create de crestere economica, inflatie scazuta si investitii straine. Daca autoritatile reusesc sa profite de aceste oportunitati prin promovarea de noi reforme, acesta va fi anul in care Romania se lanseaza pe calea unei cresteri economice sustinute”, a declarat Paul O’Neill, secretarul american al Trezoreriei.
El a adaugat ca succesul in dezvoltarea economica depinde de existenta unei autoritati care sa mentina domnia legii si lupta pentru eliminarea coruptiei. Potrivit secretarului american al Trezoreriei, coruptia dintr-o tara poate fi masurata indirect prin valoarea ratei dobanzii necesare pentru a atrage capital in conditii cat mai bune. „Cu cat aceasta rata este mai mare fata de cea normala a pietei, cu atat suspiciunea de coruptie planeaza mai mult asupra unui stat. Liderii fiecarei tari au datoria de a crea conditii pentru a atrage capital in conditii cat mai avantajoase, pentru a putea stimula cresterea economica si bunastarea locuitorilor”, a spus Paul O’Neill.
In mod cu totul surprinzator, pe ansamblu, pozitia fata de Romania a oamenilor de afaceri si a bancherilor prezenti la sfarsitul saptamanii trecute la Bucuresti a fost extraordinar de optimista. Pe ansamblu, mesajul sefului BERD, Jean Lemiere, a fost acela ca e bine sa investesti in aceasta tara, asa cum a facut-o de altfel banca pe care o conduce.
Intarzierea finalizarii reformelor structurale si a privatizarii a fost si de data aceasta trecuta la categoria obiectivelor neindeplinite. Analistii sunt insa de parere ca seful BERD a avut toate motivele sa vorbeasca de bine despre Romania, din moment ce investitiile institutionale si private ale bancii in aceasta tara sunt mai mari de doua miliarde de dolari