Aproximativ 52.000 de manifestanţi potrivit poliţiei, între 60.000 şi 80.000 conform organizatorilor, au urmat un traseu între Gare du Nord şi Gare du Midi, trecând prin zona centrală a oraşului.

Acţiunile de protest, care s-au desfăşurat fără incidente, au fost organizate de principalele trei confederaţii sindicale belgiene. Reprezentanţii acestora s-au întâlnit după-amiază cu Elio Di Rupo, cel care săptămâna viitoare urmează să depună jurământul în funcţia de premier al guvernului federal belgian.

Principalele motive de nemulţumire ale sindicaliştilor belgieni sunt propunerea de creştere a vârstei de pensionare şi scăderea substanţială a bugetului asigurărilor sociale.
”Manifestaţia de astăzi spune cât de mult lucrătorii din ţară vor să îşi facă vocile auzite de către noul guvern şi arată încă o dată că austeritatea nu este soluţia, ci problema”, a declarat secretarul general al confederaţiei sindicatelor socialiste (FGTB), Anne Demmelen.

O asociaţie flamandă a micilor întreprinzători, intitulată Unizo, a organizat online, la adresa www.wijstakenniet.be, o contramanifestaţie la care au subscris 42.000 de persoane. Unizo consideră că manifestaţiile sindicale de vineri de la Bruxelles sunt ‘complet nejustificate’. Website-ul menţionat a fost lansat marţi seară.

O altă manifestaţie sindicală este prevăzută pentru 7 decembrie, la Liege, unde lucrătorii din sectorul siderurgic vor protesta contra intenţiei de închidere a unui combinat al companiei ArcelorMittal. Nu este exclusă însă o grevă generală în întreaga Belgie în următoarele săptămâni.
Sursa: Agerpres