Preşedintele a declarat astăzi că sectorul bugetar va fi ferit de disponibilizări masive doar dacă angajaţii de aici vor accepta să li se mai reducă din venituri. El confirmă astfel discuţiile dintre reprezentanţii FMI şi cei ai Guvernului pe această temă, făcute publice ieri de capital.ro.

Preşedintele a declarat, la postul de radio Realitatea FM că primii care vor pleca vor fi cei 9.000 de oameni din agenţiile guvernamentale care se restructurează şi că procesul va continua dar nu „iraţional”. „Deocamdată este vorba de 9.000 de bugetari care fac parte din agenţiile care se desfiinţează. Nu am o evaluare, nu e obiectivul meu sau al Guvernului să reducă iraţional numărul de bugetari, dar cei care sunt în plus, care doar întăresc birocraţia vor fi cu siguranţă restructuraţi”.

La întrebarea realizatorilor dacă „să le spunem oamenilor că va urma un an în care să ne aşteptăm la concedieri masive în sectorul bugetar” preşedintele a spus că „nu vor fi masive”.

Au de ales: ori şomeri, ori cu venitul ciuntit

„Nu vor fi concedieri masive, pentru că, dacă aţi observat, una dintre soluţii este renunuţarea la acele facilităţi care duc la creşterea de două-trei ori a salariului oficial pe care îl încasează un bugetar. Aici va trebui să clarificăm lucrurile: optează bugetarii pentru aceste facilităţi pe care le au sau optează pentru locul de muncă? Parte dintre aceste facilităţi se vor pierde“, a spus şeful statului.

Potrivit unor surse apropiate negocierilor cu FMI, reducerea stimulentelor acordate personalului din sectorul bugetar este una dintre solicitările delegaţiei Fondului, care discută zilele acestea cu ofiacialii de la Bucureşti pe marginea respectării condiţionalităţilor din acordul de împrumut.

Avem 1,38 milioane de bugetari

În sectorul bugetar lucrează în prezent circa 1,38 milioane de angajaţi. Doar jumătate dintre aceştia, adică 680.000 livrează servicii (profesori, doctori, oameni ai legii), restul fiind doar suport pentru activitatea acestora, potrivit unei analize mai vechi a zf.ro

La finele primului trimestru al acestui an, în sectorul de stat se aflau:
– 285.000 de profesori şi 123.000 de cadre didactice auxiliare;
– 50.000 de medici şi 125.000 de alte cadre medicale;
– 133.000 de militari;
– 76.000 de poliţişti;
– 7.800 de magistraţi;
– 136.000 de funcţionari;
– 485.000 sunt personal administrativ.

Acestora li se adaugă 320.000 de persoane angajate în companii aflate în subordinea statului.