Traian Băsescu a analizat, duminică, tensiunile recente de la graniţa dintre Ucraina şi Rusia, provocate de amplele exerciţii militare derulate de Kremlin, atât la frontiera cu Ucraina, cât şi în Marea Neagră.

Peste 10.000 de militari şi 40 de nave de război, precum şi 20 de vase auxiliare ale Rusiei, au participat la aceste exerciţii care au provocat tensiuni la nivel mondial.

„Mai devreme sau mai târziu va vrea să ajungă să aibă frontieră pe braţul Chilia”

Fostul preşedinte spune că nu are dubii că planurile lui Vladimir Putin implică ca Rusia să ajungă până la gurile Dunării. „Mai devreme sau mai târziu, va vrea să ajungă să aibă frontieră pe braţul Chilia”, spune Băsescu, care explică că asta a fost aproape să se întâmple şi în 2014.

„Abia acum li s-a văzut amploarea într-un poligon situat la 200 de kilometri de frontiera Ucrainei. Nu au fost tancurile la linia de frontieră. Au fost în poligoane, la distanţă destul de mare. A însemnat o concentrare mare de trupe, a fost cu toate categoriile de arme – şi armată terestră şi aeriană şi navală. Exerciţiile navale ruseşti mai continuă în Marea Neagră.

Nu vreau să spun că Putin nu stă cu ochii pe gurile Dunării. Mai devreme sau mai târziu, va vrea să ajungă să aibă frontieră pe braţul Chilia. A gândit să o facă şi în 2014.

A încercat mascarada din Crimeea şi Odessa şi nu a mers şi atunci s-a oprit la Mariopol, dar mai devreme sau mai târziu va vrea să ajungă prin sud estul Ucrainei va vrea să ajungă la gurile Dunării. Nu am dubii”, a spus Traian Băsescu, duminică seara, la România TV, potrivit stiripesurse.ro.

Exerciţiile de forţă ale Rusiei, un răspuns direct la toate acţiunile NATO în Europa de Est?

Fostul preşedinte al României a încercat totuşi să găsească şi o altă justificare pentru exerciţiile militare ale lui Putin, care ar fi fost provocat de toate manevrele NATO din România, Polonia sau ţările baltice.

„Strategic, Rusia consideră că are nevoie pentru securitatea ei şi de acces pe Dunăre. De aici până a proiecta un pericol pentru România, calea e lungă.

De pe altă parte, orice şef al statului rus, când pui o bază militară la Kogălniceanu, mai ţii şi o mie de puşcaşi marini acolo, mai faci o bază aeriană la Tuzla, mai pui sistemul antirachetă la Deveselu, mai duci efective NATO în Polonia, ticseşti de armate NATO ţările baltice, să nu te aştepţi să nu facă şi Putin un exerciţiu militar către frontierele lui”, a mai declarat Băsescu.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea