Băncile încearcă să stingă conflictele cu clienții pe cale amiabilă. „Cu Bancpost suntem în negocieri și se pare că vom ajunge la o soluționare amiabilă“, spune Gheoghe Piperea, avocatul care a reușit să strângă cel mai mare număr de clienți nemulțumiți de relația cu banca de la care au luat credit. Potrivit acestuia, grupul de clienți nemulțumiți de Bancpost este format din circa 100 de persoane.
Înțelegerile nu sunt exluse nici în cazul clienților care sunt parte într-un proces colectiv. Potrivit lui Piperea, 18 persoane dintr-un proces colectiv cu BCR au cerut să se retragă. Această banca negociază stingerea proceselor cu grupul de clienți nemulțumiți. Ofertele referitoare la costul creditelor sunt făcute individual pentru fiecare client, însă în absența avocatului. Raiffeisen, instituție de credit care nu are încă niciun proces colectiv deschis, negociază cu clienții stingerea conflictului și acceptă și prezența avocatului la negocieri. Piperea reprezintă și grupul Raiffeisen și cel al RBS, în fiecare dintre acestea fiind circa 100 de clienți.
Câți clienți se judecă cu băncile?
În prezent, băncile au cinci procese colective cu clienți nemulțumiți pe rol, potrivit lui Piperea. „Cu BCR sunt două procese – circa 600 de clienți, iar la Volksbank sunt trei procese – circa 2.400 de persoane“, susține Piperea. Informațiile furnizate de cel puțin o bancă îi contrazic însă pe avocat. „Sunt două procese pe rol, la unul sunt 53 de dosare, iar la celălalt, circa 400 de dosare“, afirmă reprezentanții Volksbank. Dacă numărul de dosare nu este comparabil cu numărul de persoane reprezentate, cel puțin numărul proceselor deschise ar trebui să fie identic. În același timp, unul dintre clienții din grupul Volksbank, care nu dorește să fie citat, susține că numărul dosarelor din procesele colective se ridică la 1.400.
Avocatul Piperea afirmă că reprezintă clienții BCR în cadrul a două procese colective, cifră confirmată și de oficialii băncii. Numărul de clienți nemulțumiți ai BCR se ridică la circa 600, susține el.
Războiul interpretărilor
O decizie a Curții Constituționale este interpretată diferit de avocați în privința posibilității băncilor de a putea anula actele adiționale acceptate tacit de către clienți. Decizia respectivă vizează articole din Legea nr. 288/2010, care a modificat și aprobat OUG nr. 50 – actul normativ a cărui implementare a stârnit deschiderea de procese colective împotriva băncilor.
„În opinia mea, numai clientul are dreptul să denunțe actul adițional, nu și banca“, spune avocatul Piperea. O interpretare total diferită este dată de Alexandru Dumitrache, partener la „Pachiu și Asociații“.
„Dacă actele adiționale au fost considerate încheiate prin acordul tacit al clientului, banca poate să lipsească de efecte actul aditional respectiv, prin notificare către client formulată în termenul de 60 de zile, fără a fi necesar acordul clientului“, afirmă Dumitrache. 
BCR este singura bancă de pe piață care a anunțat că va anula actele adi­ționale acceptate tacit de clienți. CEC și Raiffeisen și-au invitat clienții să anuleze ei actele adiționale dacă doresc acest lucru, în timp ce alte bănci au decis că nu vor anula anexele încheiate în vara și în toamna anului trecut pentru a implementa prevederile OUG nr. 50. Una din cele mai mari probleme apărute la implementarea Ordonanței nr. 50 a fost stabilirea marjelor în cazul creditelor vechi cu dobânzi netransparente.