Anunț oficial pentru cei care au cont la Banca Transilvania

Update

Banca Transilvania (BT) a anunțat o schimbare de direcție, amânând momentan creșterea comisioanelor la tranzacțiile cu numerar, după ce anterior anunțase majorări. Decizia vine în contextul unor informații apărute în spațiul public referitoare la creșterea comisioanelor, iar BT a dorit să clarifice această situație într-un comunicat de presă.

BT a subliniat câteva aspecte-cheie în comunicatul său de presă:

  • Comisioanele Reduse: Banca Transilvania menționează că are printre cele mai mici comisioane la procesarea numerarului, atât pentru persoanele fizice, cât și pentru companii.
  • Rețea Extinsă de ATM-uri: BT dispune de cea mai mare rețea de bancomate din România, cu peste 1.850 de ATM-uri, dintre care peste 1.000 sunt amplasate în localități mici și medii, inclusiv în zona rurală. Banca mai operează și peste 500 de unități care procesează numerar și peste 120.000 de terminale POS.
  • Investiții Continuă: BT a crescut numărul de bancomate și a menținut unitățile care procesează cash în ciuda tendinței globale de limitare a operațiunilor cu numerar. Banca investește constant în capacitățile de procesare a numerarului și susține un ecosistem puternic pentru gestionarea banilor românilor.

Cu toate acestea, în ciuda contextului economic și a măsurilor fiscale anunțate recent privind limitarea operațiunilor cu numerar, BT a decis să amâne orice creștere a comisioanelor la tranzacțiile cu numerar. Banca Transilvania a subliniat că această amânare este temporară și nu a oferit detalii cu privire la o posibilă revizuire ulterioară a politicilor sale privind comisioanele.

Știre inițială

Banca Transilvania comisioane. Noua lege privind limitarea plăților în numerar, care intră în vigoare începând cu 11 noiembrie 2023, a impus schimbări semnificative în industria bancară.

Banca Transilvania, una dintre cele mai mari bănci din România, a decis să ajusteze comisioanele în urma acestor schimbări legislative. Aceste modificări au atras atenția premierului României, Marcel Ciolacu, și au generat discuții aprinse.

Banca Transilvania comisioane. Modificările anunțate

Modificările anunțate de către Banca Transilvania au legătură cu comisioanele. Astfel, acestea vor fi majorate de la 1 ianuarie 2024.

Banca anunță următoarele comisioane:

  • Retragere de numerar din contul curent în lei (la ghișeu) – comision 9 lei (5 lei în prezent)
  • Retragere de numerar din contul curent în valută (la ghișeu) – comision minim 4,5 euro (minim 3 euro în prezent)
  • Depuneri de numerar în contul curent în lei (la ghișeu) – comision 15 lei (10 lei în prezent)
  • Depuneri de numerar în contul curent în valută (la ghișeu) – comisionul va fi anunțat
  • Ordin de plată intrabancar din contul curent în lei (la ghișeu) – comision 10 lei (5 lei în prezent)
  • Ordin de plată intrabancar din contul curent în valută (la ghișeu) – comision 3 euro (2 euro în prezent)

În ceea ce privește ordinul de plată interbancar din contul curent în lei (la ghișeu), aici lucrurile se modifică în funcție de sumă.

De exemplu, pentru o sumă mai mică de 49.999 de lei, comisionul va fi de 15 lei. În prezent, acesta de 9 lei.

Dacă suma este mai mare sau egală cu 50.000 de leu, atunci comisionul va fi de 25 de lei de la 1 ianuarie 2024. Acum, comisionul pentru astfel de sume este de 20 de lei.

banca transilvania
Sursă: Dreamstime

Ciolacu, nemulțumit de decizia Băncii Transilvania

Banca Transilvania comisioane. Reacția premierului României, Marcel Ciolacu, nu a fost una favorabilă, considerând aceste schimbări ca fiind determinate de lăcomie.

„Lăcomia băncilor nu poate fi alimentată din dezbaterea privind banii cash! Este intolerabil să crești artificial comisioanele bancare!

Voi convoca săptămâna viitoare la Guvern o întâlnire cu specialiștii din Ministerul Finanțelor și BNR, dar și cu reprezentanții micilor întreprinzători, ai băncilor și ai societății civile pentru a lua o decizie pe subiectul banilor cash”, arată Marcel Ciolacu pe Facebook.

Banca Transilvania comisioane. Ciolacu a subliniat că lupta împotriva evaziunii fiscale rămâne o prioritate pentru Guvernul României și că va face tot ce este necesar pentru a stopa tentativele de exploatare a sistemului financiar în dauna românilor obișnuiți.