Banca Internaţională de Investiţii anunță un succes în România: Atingerea unei rate negative a dobânzii pentru finanţarea pe termen lung.

Instituția arată că mandatul său în țara noastră prevede deservirea nevoilor comunităţii investitorilor locali pentru obligaţiuni cu rating A.

Banca Internaţională de Investiţii anunță un succes în România. Tranzacție listată la Bursa de Valori Dublin

Banca Internaţională de Investiţii (BII) atinge pentru prima dată în istoria sa de 50 de ani o rată negativă a dobânzii fixe de -0,05% EUR pe an după swap, prin plasarea unui bilet cu rată variabilă în valoare de 190 milioane de lei (aproximativ 39 milioane de euro) cu scadenţa de 2 ani, a anunţat luni banca.

Tranzacţia a fost plasată în cadrul Programului MTN recent actualizat al BII şi va fi listată la Bursa de Valori Dublin.

Emisiunea a fost organizată de ING Bank NV, partenerul pe termen lung al BII şi unul dintre dealerii din cadrul Programului MTN.

”Un moment îndelung aşteptat”

“Atingerea unei rate negative a dobânzii pentru finanţarea noastră pe termen lung a fost un moment îndelung aşteptat pentru noi şi a reprezentat o ţintă pe care încercăm să o atingem de ceva vreme.

Sunt mulţumit că anul acesta am efectuat deja patru tranzacţii, cu instrumente şi scadenţe foarte diferite, dar toate patru încununate de succes, cu o îmbunătăţire graduală de la o tranzacţie la alta”, a declarat Nikolai Kosov, vicepreşedinte al Consiliului Director al BII.

Emisiunea a fost plasată cu o rată variabilă ROBOR 3 luni + 65 bps şi a fost vândută unui număr de patru fonduri de pensii din România, un semn clar că BII este un nume atrăgător şi bine-cunoscut pentru investitorii români.

“Faptul că am depăşit pragul cu o tranzacţie exprimată în lei nu este o surpriză; am lucrat în mod constant cu partenerii noştri şi investitorii instituţionali de pe pieţele de capital de împrumut din România.

Prima emisiune în format local, în 2015

De la prima noastră emisiune în format local din 2015, revenim frecvent pe piaţă, deservind nevoile comunităţii investitorilor locali pentru obligaţiuni cu rating A, ceea ce face parte din mandatul nostru de dezvoltare.

În această privinţă, prin emiterea unui bilet cu rată variabilă în lei, BII umple un gol pe piaţă întrucât aceste tipuri de instrumente sunt foarte rare, nefiind emise de Ministerul de Finanţe din România pentru investitorul local şi fiind foarte rar emise de către emitenţii corporativi sau alte MDB-uri”, a comentat Jozef Kollar, prim vicepreşedinte al Consiliului Director însărcinat cu Trezoreria şi DCM.

IIB este o instituţie de dezvoltare multilaterală fondată în 1970, în baza Acordului interguvernamental de instituire a IIB şi a Cartei sale. Cei nouă membri/acţionari ai Băncii sunt Bulgaria, Cuba, Republica Cehă, Ungaria, Mongolia, România, Rusia, Slovacia şi Vietnam.