Potrivit unui comunicat transmis astăzi, 19 februarie, de Ministerul Educației, Guvernul a adoptat Proiectul Legii bugetului de stat pe anul 2021, iar bugetul Ministerului Educației înregistrează o creștere de finanțare a domeniului învățământ. Astfel, finanțarea, în valoare absolută, va fi de 241,8 milioane lei. Comunicatul precizează ca această creștere  este înregistrată în condițiile în care bugetul anului 2021 nu mai cuprinde o serie de cheltuieli, precum vouchere de vacanță, plată diferențe salariale conform Legii 85/2016 sau alocări de la fondul de rezervă.

Crește bugetul pentru învățâmânt

“Acțiunea învățământ (total finanțare educație) înregistrează, conform proiectului de buget pentru anul 2021, o valoare de 39,65 miliarde lei, în creștere cu 6% față de 2020 (creștere cu 2,24 miliarde lei). Cele mai relevante creșteri constau în asigurarea, în premieră de la bugetul de stat, prin bugetele locale, a finanțării pentru bursele elevilor (535,7 milioane lei). De asemenea, o creștere  substanțială înregistrează finanțarea de bază a unităților de învătământ preuniversitar de stat, componenta destinată cheltuielilor materiale și pregătirii profesionale (creștere de 26%, de la 1,259 miliarde lei la 1,585 miliarde lei). Deși subdimensionat în raport cu necesarul de resurse în educație, se constată totuși că anii 2020 și 2021 au beneficiat de un maximum de finanțare a învățământului românesc din ultimii 10 ani, atât în valoare absolută, cât și procentual, raportat la PIB.

Precizăm faptul că acestui buget alocat învățământului (cel mai mare, în valoare absolută, în ultimii 30 de ani), urmează să i se adauge finanțarea care va fi obținută prin Planul Național de Redresare și Reziliență pentru reforma educației.”, se arată în comunicat

Numire importantă în Ministerul Educației

Gheorghe-Radu Szekely a fost numit în funcţia de secretar de stat la Ministerul Educaţiei, printr-o decizie a prim-ministrului Florin Cîţu.

Decizia a fost publicată, joi, în Monitorul Oficial. Radu Szekely a fost propunerea USR PLUS pentru postul de secretar de stat. Această poziție revine formațiunii politice în cadrul Ministerului Educației, după negocierilor din cadrul coaliției de guvernare, transmite G4Media.

Szekely a fost consilier al ministrului Ecaterina Andronescu, în cadrul ultimului mandat la Ministerul Educației.

Acesta a coordonat și scris documentul „Planul de acțiune pentru educație” care a făcut parte din viziunea “Educația ne unește” a fostului ministru social-democrat. Toate școlile din România au fost obligate să dezbată documentele și ideile propuse în respectiva viziune. Documentul respectiv propunea schimbări majore, de la structura anilor de studii, până la diferențierea pe profile a Bacalaureatului, eliminarea unor materii dintre probele de Bac și reinstruirea profesorilor prin cursuri în universități.

Sursă foto: Inquam Photos / Octav Ganea