Televiziunea B1 TV va acoperi Bucurestiul si suburbiile, cu o populatie de 2,5 milioane de locuitori. Firma care detine licenta de satelit pentru acest post este News Television Romania. Aceasta este proprietatea companiei News TV Romania BV, un joint-venture intre News Corporation Europe si Grupul Paunescu, holdingul omului de afaceri George Paunescu. News Corporation Europe detine 50% din actiunile firmei News TV Romania BV, restul fiind detinut de grupul de firme al omului de afaceri roman. La randul sau, News Corporation Europe este o divizie a companiei americane News Corporation controlata de magnatul Rupert Murdoch. Mai trebuie precizat ca News Corporation Europe este divizia responsabila cu extinderea si dirijarea intereselor americanilor de la News Corporation in Europa Occidentala, Centrala si de Est.
Dar lansarea lui B1 TV nu reprezinta o premiera a afacerilor lui Rupert Murdoch in Romania. Anul trecut, News Outdoor, in care News Corporation Europe detine 75%, a achizitionat pentru 19 milioane de dolari puternica firma romaneasca de publicitate exterioara Exclusiv Media. Anul acesta, Exclusiv Media a cumparat la randul sau 1.800 de panouri publicitare ale firmei Dockview Media. L-am intrebat pe Elan Schwartzenberg, presedintele Consiliului de administratie al firmei Exclusiv Media si reprezentantul lui News Corporation in Romania, ce i-au determinat pe americani sa patrunda pe piata romaneasca cu o televiziune metropolitana. „Motivul patrunderii pe piata audiovizualului romanesc face parte din strategia de dezvoltare globala a News Corporation”, raspunde Elan Schwartzenberg.
Valoarea investitiei in postul de televiziune B1 TV, potrivit reprezentantului News Corporation in Romania, este de 14,7 milioane de dolari. Investitia facuta de News Corporation Europe in acest proiect consta in cota de participare la News Television Romania (detinatoarea licentei), in tehnologie, managementul si asistenta acordata grupului Paunescu pentru infiintarea postului de televiziune. La randul sau, investitia Grupului Paunescu consta in echipamente, programe, studiouri si sediul administrativ pentru B1 TV. Valoarea dotarilor tehnice ale postului de televiziune este de aproximativ 6,8 milioane dolari. De subliniat este faptul ca televiziunea B1 TV apartine Grupului Paunescu, iar managementul acesteia este asigurat de americani.
B1 TV va fi o televiziune generalista, in care programele informative vor fi concentrate pe Bucuresti. „Pe termen mediu, spune Elan Schwartzenberg, B1 TV isi propune sa devina o alternativa la televizunile comerciale nationale.” De asemenea, un alt obiectiv pe termen mediu, dar care se refera la cota de piata, este ca B1 TV sa devina cea mai urmarita televiziune din Bucuresti. Programele sale se vor adresa cu precadere populatiei active din Bucuresti cu varsta cuprinsa intre 20 si 49 de ani. Pana in prezent, au fost achizitionate programe de la 20 Century Fox, Warner, Paramount, Miramax, New Films, precum si de la case independente.
L-am intrebat pe Elan Schwartzenberg daca exista riscul ca afacerile lui News Corporation in Romania sa fie afectate de imaginea proasta pe care o are George Paunescu in mass-media romaneasca, numele sau fiind legat de falimentele mai multor firme. „News Corporation Europe a devenit partener de afaceri cu Grupul Paunescu din anul 1999, in urma unei analize atente – procedeu obisnuit pentru americani in alegerea unui partener, afirma reprezentantul lui News Corporation in Romania. Pana in prezent, relatia s-a desfasurat foarte bine, ambele parti fiind foarte satisfacute de alegerea facuta. Astazi, Grupul Paunescu si-a consolidat pozitia economica in Romania, toate neclaritatile din trecut fiind clarificate.”
B1 TV are acum buletin de Bucuresti. Ramane de vazut insa, cum si cat de repede va reusi sa-si castige personalitatea si locul pe piata TV.
    

Echipa manageriala a companie News Television Romania (detinatoarea licentei)
Dragos Marinescu, presedinte
Ewan Mirylees, vicepresedinte
George Marius Paunescu, vicepresedinte

Echipa manageriala a postului B1 TV
Robert Dean, director general
Horia Enasel, director Stiri
Mihai Mirtu, director tehnic
Radu Moraru, director de programe
Dorin Dersidan, director marketing si vanzari
Valoarea investitie B1 TV – 14.700.000 dolari