Avocatul român care a câștigat procese de miliarde de dolari în SUA. A câștigat 1,8 miliarde de dolari în justiție

Andrei Iancu a oferit un interviu pentru adevărul.ro în care a vorbit despre începuturile sale în carieră și despre procesele de miliarde pe care le-a câștigat.

Unul dintre cei mai cunoscuți avocați din Los Angeles, Andrei Iancu spune că nu și-a dorit din totdeauna să lucreze în acest domeniu. Avocatul spune că în perioada liceului și a facultății a crezut că vrea să devină inginer, motiv pentru care acesta a fost inginer în domeniu aerospațial pentru o perioadă.

”Înainte de avocatură, eu am fost inginer. În liceu şi apoi în facultate am crezut că vreau să fiu inginer şi să lucrez cu chestii de tehnologie şi de ştiinţă. Aşa că, o perioadă, am fost inginer în domeniul aerospaţial.

Am lucrat la Hughes Aircraft aici, în Los Angeles, şi am lucrat la sateliţi civili. Asta am făcut vreme de vreo patru ani, după care am decis că mi-ar plăcea mai mult să fiu mai diversificat în tehnologiile cu care lucrez. În domeniul de Drept am ales o specializare care, de fapt, merge cu istoria mea de inginer. Ca avocat de patente şi de alte proprietăţi intelectuale lucrezi cu oameni de ştiinţă, cu ingineri şi cu lucruri tehnice. Mai exact, oamenii fac invenţii şi trebuie să le înţelegi, apoi să le explici altora. Pentru mine este o intersecţie perfectă între drept şi inginerie.”, spune acesta.

A câștigat procese spectaculoase

De-a lungul timpului, Andrei Iancu a câștigat diferite procese importante, unele cu mică de miliarde de dolari. Dintre acestea, cel mai important a fost cel cu compania Tivo.

”Printre alte companii importante din SUA, am lucrat cu Tivo pentru mulţi ani, timp în care le-am apărat patentele. Ei au inventat digital video recorder din timpurile moderne. Primul proces a mers până la capăt şi am câştigat la Judecătorie, apoi am câştigat la Curtea de Apel.

Au mai fost alte procese care s-au terminat înainte de a ajunge la juriu, ce s-au încheiat cu anumite înţelegeri.   Per total, pentru Tivo, am câştigat aproximativ 1,8 miliarde de dolari. Este o serie de victorii contra mai multor companii care au copiat produsele celor de la Tivo.”, spune avocatul.

Avocatul a precizat că nu a avut procese cu companiile chineze.

”Personal, nu îmi amintesc să fi avut procese cu firme din China. Când am fost în Guvern, unul dintre cele mai importante lucruri, actuale până astăzi, este furtul de proprietăţi intelectuale în America şi în restul lumii perpetuate de China.”, spune acesta.

Andrei Iancu a condus cel mai mare și important birou de proprietate intelectuală din lume, o agenție cu aproape 13 mii de angajați. Acesta a fost consilierul principal în administrația Trump pe probleme de proprietate intelectuală interne și internaționale.