Avertisment de călătorie în Bulgaria

Ministerul Afacerilor Externe a emis vineri un avertisment de călătorie pentru Bulgaria. În document se menționează că există întârzieri semnificative la trecerea punctelor de frontieră bulgărești, în special în data de 21 iunie pe sensul de intrare în Bulgaria și în data de 24 iunie pe sensul de intrare în România.

Ministerul Afacerilor Externe informează cetățenii români care plănuiesc să călătorească în Bulgaria sau să traverseze acest stat în drum spre Grecia sau Turcia că, în perioada 21-24 iunie 2024, să se aștepte la perioada mari de așteptare la trecerea frontierei.

Pentru cetățenii români care doresc să revină în țară prin Punctul de Trecere a Frontierei Ruse, Ministerul Afacerilor Externe recomandă să aibă pregătită suma exactă pentru taxa de pod. Taxa este de 2 euro sau 4 leva. De asemenea, li se mai recomandă să folosească cardul bancar.

Prin urmare, se pot reduce semnificativ timpii de așteptare pentru procesarea și emiterea documentelor justificative, cum ar fi chitanțele, facturile și bonurile fiscale.

În plus, la punctele de frontieră bulgare sunt disponibile centre pentru colectarea taxelor, impozitelor și amenzilor de circulație neplătite, aplicate pe teritoriul Bulgariei.

Dacă cetățenii români se află în situația de a avea datorii către statul bulgar, aceștia vor fi obligați să le achite integral. Plata se va efectua doar cu cardul bancar.

Bulgaria
MAE a emis un avertisment de călătorie pentru Bulgaria / SURSA FOTO: Dreamstime

Recomandări MAE pentru evitarea aglomerației

Pentru a evita creșterea timpilor de așteptare la frontieră, Ministerul Afacerilor Externe recomandă cetățenilor români să utilizeze și alte puncte de trecere a frontierei situate la granița cu Bulgaria. Acestea includ:

 • PCTF Vidin – Calafat
 • PCTF Kardam – Negru Vodă
 • PCTF Silistra – Ostrov Călărași
 • PCTF Dobromir – Krushari
 • PCTF Kainardzha – Lipnița (deschise între orele 08:00 și 20:00 și disponibile doar pentru vehicule cu masa totală admisă de până la 3,5 tone)
 • PCTF Nikopol – Turnu Măgurele (feribot) (www.feribot-eurobac.ro)
 • PCTF Svishtov – Zimnicea (feribot) (www.ferry.bg)
 • PCTF Oryahovo – Bechet (feribot) (www.ferryboat.bg)
 • PCTF Aydemir (Silistra) – Chiciu (Călărași) (feribot) (www.spikaferry.com)

Astfel, cetățenii vor putea evita aglomerația și să reducă timpul de așteptare la punctele de frontieră.

De asemenea, Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța informării corecte a șoferilor români și necesitatea achiziționării în avans a vignetelor electronice pentru utilizarea infrastructurii rutiere publice din Bulgaria.

Autoritățile bulgare recomandă achiziționarea vignetelor electronice on-line prin intermediul site-ului web www.bgtoll.bg. Site-ul cu versiunea în română este https://www.bgtoll.bg/ro/rovinieta-electronica. Se mai poate plăti și la terminalele specifice instalate în punctele de frontieră.

Ministerul Afacerilor Externe subliniază importanța respectării regimului legal de viteză în Bulgaria, care este de:

 • 50 km/h în localități
 • 90 km/h pe drumurile naționale
 • 140 km/h pe autostrăzi

„Recomandăm firmelor românești de transport internațional de marfă sau pasageri care tranzitează teritoriul bulgar în această perioadă să ia măsurile adecvate pentru organizarea temeinică a itinerariilor de deplasare și stabilirii programului de lucru al șoferilor prin luarea în considerare a unor timpi de așteptare considerabil majorați la trecerea frontierelor”, transmite Ministerul Afacerilor Externe.