De ce a fost nevoie de aceasta modificare? „Schimbarea numelui, din Oficiu in Autoritate, sporeste forta si rolul statului in valorificarea activelor statului”, explica Ionel Blanculescu, presedintele AVAB.
Legea confera noi puteri pentru AVAB, eliminand portite abil speculate pana acum de debitori. Suspendarea proceselor de executare silita a bunurilor datornicilor prin initierea procedurilor de faliment devenise o practica uzitata de debitori. Noul act normativ pune capat acestor tertipuri. Intrarea in lichidare a unei societati nu va opri executarea silita din partea AVAB. Garantiile constituite in favoarea institutiei vor putea fi preluate de catre aceasta de la lichidator, pentru a fi valorificate.
Partea buna a legii este ca va conferi autoritatii posibilitatea unei mai bune valorificari a activelor detinute, stiut fiind faptul ca sumele recuperate din lichidare sunt infime. Partea mai putin buna este ca, in procedurile de faliment, AVAB va face o nota aparte, fiind, practic, creditor preferential. Demersurile AVAB, de preluare a garantiilor, ar putea fi contestate in instanta. Ionel Blanculescu este insa optimist, spunand ca procese care reclamau neconstitutionalitatea actiunilor intreprinse de institutie au mai existat, dar ca toate au fost solutionate in favoarea AVAB.