Un judecător urmează să se pronunţe la 14 noiembrie în privinţa prelungirii detenţiei sale provizorii pentru o perioadă de 12 săptămâni.

Invocând factori de costuri şi de logistică, poliţia a cerut ca noua înfăţişare să se desfăşoare prin intermediul unei legături audiovizuale cu închisoarea de înaltă securitate de la Ila, din apropiere de Oslo, unde Behring Breivik este încarcerat în prezent.

Ar fi pentru prima dată în Norvegia când un suspect apare în faţa instanţei prin intermediul unui sistem videoconferinţă, o posibilitate permisă de o nouă lege intrată în vigoare la 1 septembrie.

Apărarea s-a opus măsurii de a recurge la un astfel de dispozitiv, motivând că acesta nu ar permite judecarea corectă a stării de sănătate psihică a lui Behring Breivik, ţinut la izolare din momentul arestării, regim carceral pe care extremistul l-a catalogat drept ‘metodă de tortură sadică’.

Vineri, tribunalul din Oslo a dat câştig de cauză poliţiei, estimând că nimic nu indică faptul că sănătatea lui Behring Breivik s-a deteriorat.

Săptămâna viitoare, curtea va decide şi dacă audienţa va fi deschisă presei şi apropiaţilor victimelor, care l-ar putea vedea astfel pentru prima dată, prin intermediul legăturii video, pe ucigaş.

Este foarte probabil ca răspunsul să fie unul pozitiv, atâta timp cât şi poliţia, şi apărarea sunt dispuse să accepte o audiere parţial publică.

Behring Breivik, de 32 de ani, a recunoscut că este autorul atentatului cu bombă asupra sediului guvernului norvegian şi a atacului armat asupra unei tabere de vară de pe insula Utoeya, din apropiere de Oslo, atacuri soldate în total cu 77 de morţi.

Prezentându-se ca un cruciat în război cu "invazia musulmană" şi multiculturalismul în Europa, bărbatul afirmă că a acţionat de unul singur, deşi a evocat existenţa altor celule în Norvegia şi peste hotare. Dacă experţii psihiatri vor decide că este responsabil pentru acţiunile sale, procesul lui Behring Breivik ar urma să înceapă în aprilie 2012.