Nava-amiral a Organizatiei Natiunilor Unite (ONU), Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD), are mari probleme in a cheltui corect banii pe care ii strange. In cel mai recent raport de audit, cu caracter confidential, pe care jurnalistii de la FOX News au reusit sa il studieze, se semnaleaza grave incalcari ale politicilor interne.

Anual, PNUD chletuieste 2 miliarde de dolari, dar nici macar cei care lucreaza acolo nu stiu pentru ce si nu pot face o dovada clara. Multe achizitii (alimente, medicamente, materiale de constructii) au fost cumparate pe o baza „ad-hoc”, fara stabilirea unei licitatii pentru cea mai convenabila oferta. De asemenea, exista cheltuieli de peste 595 de milioane de dolari pentru produse care…nu exista.

PNUD nu a reusit sa angajeze consultanti care sa evalueze costurile reale ale mai multor proiecte, printre care constructii in intreaga lume, existand cladiri in valoare de sute de milioane de dolari, pe care nimeni nu le-a expertizat inainte de a fi cumparate.

Mai mult de jumatate dintre angajatii desemnati sa achizitioneze diverse bunuri in interesul PNUD nu sunt certificati sa ocupe aceste pozitii si nu au nici macar pregatirea de baza. Altii, care sunt „certificati”, au absolvit un curs de 6 ore, ceea ce auditorii considera total inadecvat si insuficient.

In cadrul schemei de organizare a personalului, exista un adevarat conflict de interese: cei desemnati sa faca parte din comisia de cenzori (care aproba sau nu anumite achizitii) sunt exact cei care intreprind acele achizitii.

Daca nu vi se pare suficient, aflati ca PNUD nu are niciun sistem prin care sa verifice daca nu cumva face afaceri cu organizatii teroriste sau tari pe care le condamna in mod deschis pentru nerespectarea drepturilor fundamentale ale omului, nu are o procedura de sanctionare a celor care fac achizitii proaste sau sunt corupti si nu verifica furnizorii decat dupa nume. Altfel spus, o companie la ale carei servicii se renunta, poate reveni in "business" sub alt nume, fara a trezi suspiciuni.

Data: 29 mai 2008

Sursa: FOX News