Este vorba despre legea care obliga polițiștii să utilizeze radarele doar în cazul în care poartă uniformă și în cazul în care folosesc o mașină care are însemnele poliției.

Potrivit legii, dacă autoritățile nu respectau aceste reguli, procesul-verbal ar fi devenit nul. 

Legea a fost adoptată de Parlament, dar a fost declarată recent parțial neconstituțională de Curtea Constituțională a României (CCR).

Astfel, noile reguli nu vor intra în vigoare, iar proiectul va fi trimis la Parlament.

transmisă Parlamentului.

Este vorba despre propunerea legislativă pentru modificarea art. 109 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Acum, proiectul are nevoie de încă un vot favorabil din partea Parlamentului.

“Dispozitivele destinate măsurării vitezei se instalează exclusiv pe autovehicule care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere și care sunt poziționate vizibil. Dispozitivele mobile, de tip pistol, destinate măsurării vitezei se utilizează la o distanță maximă de 10 metri de autovehiculele care prezintă înscrisurile și însemnele distinctive ale poliției rutiere. Se interzice utilizarea dispozitivelor de măsurare a vitezei din autovehicule care nu prezintă înscrisurile și însemnele distinctive, de către polițiști care nu poartă uniforme, cu înscrisuri și însemne distinctive”, se arată în propunerea legislativă.

Mai mult, mașinile pe care vor fi instalate dispozitivele radar pot fi utilizate staționar sau în mișcare. De asemenea, radarele fixe ar fi trebuit presemnalizate cu măcar 500 de metri înainte în localitate și cu măcar doi kilometri în afara localității.