La 30 iunie 2017 erau asigurate la Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale (PAID) peste 1,6 milioane de locuinţe în condiţiile în care în România sunt 8,8 milioane de case.  Raportând suma totală de 900 milioane de euro la o valoare de daună medie de 15.000 de euro rezultă un număr de 60.000 de locuinţe care ar beneficia de aceste sume, a explicat profesorul de economie Ion Radu Zilişteanu.

“La RCA se studiază de către asigurator care sunt sumele plătite ca daune pe parcursul ultimilor ani, iar apoi se stabileşte care este nivelul de preţ al poliţei.” a spus acesta.

Profesorul de economie a menţionat că acelaşi procedeu este folosit si la asigurări de locuinţe. Zilişteanu consideră că numărul 60.000 de locuinţe este unul “rezonabil”. Pentru comparaţie, la cutremurul din 1977 au fost avariate şi distruse 35.000 de locuinţe.

Cum sunt calculate preţurile poliţelor?

Conform site-ului PAID, în funcție de tipul locuinței asigurate, polița PAD poate avea urmatoarele caracteristici:

Locuinta TIP A, avand o sumă asigurată de 20.000 euro si o prima de asigurare de 20 euro/an

Locuinta TIP B, avand o sumă asigurată de 10.000 euro si o prima de asigurare de 10 euro/an.

Locuinta de tip A: construcţia cu structura de rezistenţă din beton armat, metal ori lemn sau cu pereţi exteriori din piatră, cărămidă arsă, lemn ori din orice alte materiale rezultate în urma unui tratament termic şi/sau chimic.

Locuinta de tip B: construcţia cu pereţi exteriori din cărămidă nearsă sau din orice alte materiale nesupuse unui tratament termic şi/sau chimic.

"În cazul unui dezastru major în România, produs de unul dintre cele trei riscuri acoperite de asigurarea obligatorie a locuinţei – cutremur, alunecări de teren sau inundaţii din cauze naturale – PAID România – Pool-ul de Asigurare Împotriva Dezastrelor Naturale poate acorda despăgubiri în valoare de 900 de milioane de euro. Aceasta este capacitatea pe care o are, de la 15 iulie a.c., programul de reasigurare al companiei", se precizează într-un comunicat al PAID.