Unda de soc a cresterii preturilor la reasigurare n-a ajuns, asa cum era de asteptat, in Romania in 2002. Ea va afecta cu siguranta anul acesta industria locala a asigurarilor. Motivul nu il constituie insa doar evenimentele din 11 septembrie 2001. „Acestea n-au influentat piata direct, prin marimea pierderilor, ci indirect, prin impactul pe care l-au avut asupra pietelor financiare. Caderea pietelor financiare este, asadar, adevarata cauza a scumpirii reasigurarii pentru ca atat firmele de asigurare, cat si cele de reasigurare castiga din investitii, nu din subscrieri de polite”, explica Cristian Constantinescu, director general la Allianz-tiriac. O data ce pretul reasigurarii va creste, si cel al asigurarii va urma acelasi traseu, astfel ca in cele din urma toate aceste costuri suplimentare se vor rasfrange asupra asiguratilor. Care vor fi insa cele mai afectate sectoare? „Asigurarile de tip catastrofa constituie unul dintre ele, crede Cristian Constantinescu. In Romania, prima de asigurare pentru o polita care acopera toate riscurile nu este mai mare decat cea care acopera doar riscurile de catastrofa. Reasiguratorii ar trebui sa avertizeze companiile romanesti asupra acestui fenomen, pentru ca el afecteaza in primul rand asiguratii”, adauga directorul general al Allianz-tiriac.
Dincolo de cresterea pretului asigurarilor, industria de profil asteapta in 2003 finalizarea a doua legi care vor influenta foarte mult incasarile din acest domeniu. Este vorba despre asigurarea obligatorie a locuintelor si de legea pensiilor ocupationale, ambele dezbatute public in stadiul de proiect la sfarsitul anului trecut. Despre prima, Cristian Constantinescu crede ca aparitia sa in 2003 este total inoportuna: „Ne confruntam cu scaderea capacitatii de retinere a companiilor de reasigurare. Swiss Re si Munich Re, cei mai mari reasiguratori mondiali, au anuntat ca nu mai subscriu mai mult de 10 respectiv 30 milioane euro pentru un program. In aceste conditii, daca in 2003 va aparea legea, iar in 2004, Guvernul va trebui sa cumpere o protectie de 5 miliarde de euro, imi pun intrebarea daca va gasi aceasta acoperire undeva”, spune Constantinescu.
Proiectul de lege privind asigurarea obligatorie a locuintelor a cunoscut pana acum mai multe forme, ultima dintre acestea fiind cea prin care statul urmeaza sa detina controlul afacerii printr-o societate de reasigurare avand ca actionar majoritar CEC. De cealalta parte, companiile private de asigurari au propus Guvernului solutia coasigurarii, solutie care presupune asumarea raspunderii in cadrul politelor, proportional cu retinerea fiecarei parti (stat si companii private).
si in ce priveste Legea pensiilor ocupationale exista doua variante ale proiectului de lege, care va trebui puse in acord in 2003. Fata de varianta promovata de CNPAS, cea a sindicatelor exclude companiile de asigurari din administrarea pensiilor. Indiferent cine vor fi insa actorii principali ai afacerii, analistii considera ca legea nu va putea rezolva actuala criza a sistemului de asigurari sociale. In absenta unei reforme radicale a pensiilor (care inseamna obligativitatea contributiei si adminstrarea privata a acestora), pensiile ocupationale vor putea doar sa asigure un surplus de venituri pensionarilor, nu insa si un trai decent pentru acestia.
Anul care abia a inceput va fi foarte important si pentru Comisia de Supraveghere a Asigurarilor, stiut fiind faptul ca incepand cu 2003 se va trece la aplicarea criteriului marjei de solvabilitate in aprecierea bonitatii asiguratorilor. Alaturi de capitalul social, nivelul de solvabilitate va permite asiguratilor sa aleaga in cunostinta de cauza o companie sau alta, iar firmele care nu indeplinesc cerintele minime va trebui sa-si inchida portile.
Nu in ultimul rand, asiguratorii asteapta in 2003 o crestere a incasarilor la nivelul pietei de circa 20 – 25%, ceea ce ar insemna un bilant de circa 600 milioane euro la sfarsitul anului. „Dupa ce cativa ani la rand asigurarile de viata au inregistrat un ritm mult mai bun decat celelalte categorii, cred ca a venit vremea ca si cele generale sa cunoasca un salt spectaculos. Argumentele sunt cresterea oportunitatilor de afaceri pentru sectorul IMM-urilor, cresterea volumului bunurilor mobile si imobile cu valoare individuala mare, detinute de persoane fizice, dar si cresterea economica generala inceputa in 2001”, apreciaza Romeo Jantea, director general la BCR Asigurari.