Alexandru Ioan Cuza a înființat „Societiea de Dare la Semn Bucuresci” în 1862, prima formă de practicare organizată a sportului în România.

În 1865, Cuza dona Societății de Dare la Semn, prin Înalt Decret Domnesc, un teren de 18 hectare, pe unde acum sunt Arenele BNR. În 1912 o parte a fost ocupată de Tenis Clubul Român, restul rămânând Societății de Dare la Semn, care avea să-l vândă, în 1946, Băncii Naționale.

În ordine cronologica primele societăți și cluburi sportive înființate la noi în țară  au fost:

Societatea de Dare la Semn Bucuresti – 1862, în care se practica în exclusivitate tirul;

Societatea Centrala Romana de Arme, Gimnastica si Dare la Semn (cunoscuta și sub denumirea de Tirul) – 1876, Bucuresti, cu un rol deosebit în dezvoltarea educatiei fizice si sportului romanesc, prin organizarea sistematica a concursurilor si instituirii de noi ramuri sportive. Societatea a fost înfiintata de catre profesorii Gheorghe Moceanu si Constantin Constantiniu;

„Legea Educației Fizice”

O data istorica pentru educatia fizica din Romania, a ramas ziua de 15 iunie 1922, cand a aparut „Legea Educatiei Fizice”, prin care s-au stabilit normele de functionare a doua institutii de stat în domeniul educatiei fizice si sportului:

Oficiul National de Educatie Fizica (ONEF) înfiintat în acelasi an;

Institutul National de Educatie Fizica” (INEF), primul institut superior de educatie fizica si sport din Romania, care si-a început activitatea la 1 decembrie 1922 la Bucuresti.

Consiliul profesoral al Institutului a avut prima sedinta la 25 noiembrie 1922, urmat de deschiderea festiva a anului la data de 29 noiembrie, iar la 1 decembrie 1922 au inceput cursurile.

Citește toată POVESTEA pe Evenimentul Istoric