Ghidul suprem al Iranului, Ali Khamenei, a afirmat, duminică, că Statele Unite vor fi „expulzate” din Irak și Siria, două țări în care Iranul este prezent în forță.

Iranul și Statele Unite sunt dușmani declarați și continuă să își lanseze acuzații şi amenințări. Forțele americane operează în Siria, unde Iranul este aliat cu regimul lui Bashar al-Assad, iar în Irak, ca parte a coaliției internaționale anti-jihadiste.

Prezența lor în Irak, unde Iranul este și o putere activă, a fost pusă în discuție încă după un apogeu al tensiunilor dintre Washington și Teheran.

”Sunt detestați”

Statele Unite „nu vor rămâne în Irak sau Siria. Trebuie să se retragă și cu siguranță vor fi expulzate”, a spus ayatollahul Khamenei într-o întâlnire virtuală cu studenții, potrivit site-ului său oficial.

„Chiar și liderii unor aliați ai americanilor (…) îi detestă pe oamenii de stat și guvernul american. Nu au încredere în ele”, a spus el, potrivit Le Figaro.

Potrivit liderului iranian, această detestare se datorează „spiritului războinic al americanilor, care ajută guvernele rău famate, antrenează teroriști și acordă sprijin necondiționat opresiunii crescânde din partea regimului sionist”, dar și „teribilului management american al coronavirusului”, arată sursa citată.