Orange România și RCS & RDS au intrat în vizorul autorităților. Potrivit ultimelor informații transmise de Consiliul Concurenței, în cursul zilei de vineri au fost declanșate două investigații care vizează un posibil comportament abuziv al celor două companii pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Mai exact, sursa citată susține că există numeroase indicii care arată că, fără niciun fel de justificare economică, atât RCS & RDS, cât și Orange România ar fi impus un tarif excesiv pentru o parte dintre consumatorii săi.

„Autoritatea de concurenţă deţine indicii că, fără a avea o justificare economică, fiecare dintre cele două companii a impus unui tarif excesiv, cel puțin pentru o parte dintre consumatorii săi, pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării construcției”, se arată înt-un comunicat al Consiliului Concurenței.

În acest context, Consiliul informează că au fost efectuate mai multe inspecții inopinate la sediul companiilor. În urma acestora, au fost ridicate mai multe documente care în momentul de față sunt analizate de autoritățile de concurență, în cadrul procedurii specifice de investigație.

„Pentru a obține autorizație de executare a unor lucrări de construcții sunt necesare avize de la administratorii/furnizorii de rețele, numite avize de amplasament. Aceste avize, enumerate în certificatul de urbanism, sunt necesare pentru a se asigura că acea construcție propusă nu afectează în nici un fel rețelele deținute de aceștia”, a explicat Consiliul Concurenței.

Telekom a ajuns în aceași situație

Totodată, sursa citată mai amintește că o situație similară s-a produs și la începutul acestui an. Mai exact, reprezentanții instituției se referă la investigația demarată în primăvară privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Telekom Romania Communications pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

La acel moment, Consiliul Concurenţei anunța derularea unei investigații privind un posibil abuz de poziție dominantă al companiei Telekom Romania Communications pe piața serviciului de emitere a avizului tehnic de amplasament.

Autoritatea susține și atunci că are indicii că, fără a avea o justificare economică, Telekom România ar fi impus în 2019 un tarif mult mai mare comparativ cu anul anterior pentru emiterea avizului necesar pentru autorizarea executării unor construcții.

Telekom România preciza atunci că a cooperat deplin cu cei de la Consiliu. „Telekom a luat cunoștință de investigația deschisă de Consiliul Concurenței și a cooperat deplin în procedurile derulate până în prezent. În continuare, Telekom va manifesta întreaga disponibilitate și va furniza autorității toate informațiile necesare pentru a înlătura orice îngrijorare cu privire la stabilirea tarifului pentru avizele de amplasament. Pentru Telekom, respectarea legilor și a reglementărilor este o prioritate”, arăta sursa citată.