Alexandru Rafila a declarat, luni, că performanțele campaniei de vaccinare îi determină pe oameni să creadă că lucrurile au intrat în normal. Reprezentantul României la OMS a precizat, însă, că nu este exclus să asistăm la apariția unui nou val al pandemiei de Covid-19, chiar și dacă la toamnă vor fi 30-40% dintre români vaccinați.

„Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri pe cifre și termene, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor”, a declarat Rafila într-o intervenție telefonică la Digi24.

Rafila consideră că festivismul nu ajută campania de vaccinare și susține că în mediul rural trebuie realizat un parteneriat cu autoritățile locale. Reprezentantul României la OMS a mai spus că modul în care decurge campania de vaccinare este foarte important în condițiile în care la toamnă ar putea să apară un nou val al pandemiei.

„Eu de la început am zis că nu trebuie să facem pariuri pe cifre și termene, trebuia să păstrăm cadența vaccinărilor. În mediul rural trebuie insistat și găsit parteneriatul cu autoritățile locale, tot acest festivism legat de performanțele campaniei descurajează oamenii care cred că am intrat în normal. Chiar dacă vom avea acoperire vaccinală la toamnă de 30-40%, s-ar putea să asistăm la un val, care sper eu să fie mic, dar nu putem exclude nici un scenariu, nu trebuie să excludem mutațiile”, a spus Alexandru Rafila.

Alexandru Rafila a vorbit și despre a treia doză a vaccinului împotriva coronavirusului.

„Comisarul pentru sănătate, într-un răspuns pentru Parlament, a spus că în prezent nu există nicio recomandare pentru a treia doză, nu se exclude necesitatea pe viitor”, a precizat Rafila.

Alexandru Rafila: Nu o să atingem 10 milioane de vaccinați în decursul acestui an

Reprezentatul României la Organizația Mondială a Sănătății (OMS), Alexandru Rafila, a precizat că nu o să atingem numărul de 10 milioane de persoane vaccinate în acest an. El subliniază că s-a înregistrat un trend descrescător în ceea ce privește vaccinare anti-COVID.

”În mod evident, trendul este descrescător. Astăzi chiar am remarcat că numărul de persoane care au fost vaccinate cu prima doză a fost doar jumătate din numărul persoanelor vaccinate cu doza a doua.”, spune el.

Alexandru Rafila a mai spus că, în ritmul acesta, România nu va putea ajunge la numărul de 10 milioane de persoane vaccinate în 2021.

”Asta arată că peste încă trei săptămâni vom avea cu doza a doua doar 30.000 de persoane, așa că asta e foarte, foarte preocupant și dacă nu o să reușim să păstrăm ritmul cu 100.000 de administrări zilnice, în mod evident, nu o să atingem 10 milioane în decursul acestui an”, a spus Alexandru Rafila, pe 20 mai.

Sursă foto: Dreamstime