Aceste date sunt extrase dintr-un studiu IKEA despre sustenabilitate, realizat la finalul anului trecut. Așadar, 65% dintre bucureșteni își încălzesc locuințele prin intermediul sistemului public de termoficare. Pe timp de vară, numai 37% dintre bucureșteni își răcesc locuința, pentru aceștia, temperatura optimă din locuință fiind de aproximativ 200

De asemenea, peste jumătate dintre bucureșteni consideră factura de încălzire un cost major. Femeile sunt cele care folosesc cele mai multe modalități de economisire, iar în top se află stingerea becurilor atunci când nu este nevoie de ele. Din studiu mai reiese că aproximativ 9 din 10 bucureșteni sting lumina atunci când nu o folosesc, iar 54% dintre cei intervievați folosesc becuri LED.

Totodată, peste 90% dintre bucureșteni folosesc gaze pentru a găti, iar 78% dintre ei nu utilizează vase sub presiune. În același timp, 53% ar vrea să facă mai multe pentru a economisi energie, dar mărturisesc că nu știu cum.

În ceea ce privește resursele de apă, 84% dintre bucureșteni au apometre instalate, iar apa caldă este furnizată direct de la sursa de alimentare cu apă. De asemenea, unul din doi bucureșteni cunoaște și aplică metode de economisire a apei, dar numai 8% dintre aceștia refolosesc apa.

Studiul mai arată că 76% dintre cei intervievați economisesc apă din motive financiare, iar 82% dintre bucureșteni pornesc mașina de spălat doar când este plină. Totodată, durata medie a unui duș nu depășește 10 minute și numai 12% dintre bucureșteni preferă să facă baie în cada plină cu apă.

Cât despre deșeuri, mai puțin de 50% dintre bucureșteni aleg să sorteze gunoiul, iar locul în care se desfășoară această activitate este de obicei bucătăria. Cele mai importante motive pentru care bucureștenii își sortează gunoiul sunt banii și beneficiile personale. Bucureștenii care aleg să își recondiționeze mobila veche preferă să nu apeleze la ajutor specializat. Bugetul alocat unei recondiționări nu trebuie să depășească 30% din valoarea inițială a produsului.
Mai mult, unul din doi bucureșteni preferă să doneze mobila, hainele sau electrocasnicele pe care nu le mai folosește unor persoane nevoiașe sau organizații. De asemenea, 91% dintre bucureșteni nu au achiziționat niciodată mobilă second-hand și numai 6% dintre aceștia ar fi dispuși să închirieze mobilă pe termen lung.

Referitor la produsele alimentare, bucureștenii merg la cumpărături pentru produse alimentare de 2-3 ori pe săptămână, iar calitatea este cel mai important criteriu de cumpărare. 71% dintre ei au recunoscut că obișnuiesc să arunce mâncare, motivele principale fiind depășirea datei de expirare sau gătitul în cantități prea mari. Dintre cei care refolosesc resturile rămase de la masele dintr-o zi, 68% le consumă în ziua următoare, iar 36% le folosesc în alt preparat sau le folosesc ca hrană pentru animale.

În privința transportului, bucureștenii folosesc cel mai des autobuzul (34%), acesta fiind urmat de metrou cu un procent de 22%. Dintre cei care vin la serviciu cu mașina personală, doar 24% împart drumul cu colegii de la muncă.