Invitată la Antena 3, Renate Weber, a vorbit despre recomandarea făcută de OMS de a renunţa la certificatul verde. În acest sens, Avocatul Poporului este de părere că statul român nu poate suporta financiar concediile medicale pentru cei care se află în carantină, în izolare şi că aceste reguli ar trebui să fie schimbate.

Renate Weber susține că România poate armoniza politica la fel ca restul statelor membre, însă acest lucru nu este neapărat obligatoriu, în contextul în care fiecare țară a luat măsuri concrete pentru ea.

“România şi orice altă ţară din lume va avea propria sa politică în legătură cu acest aspect. Faptul că va armoniza această politică cu celelalte state membre ale Uniunii Europene, e posibil, dar nu e neapărat obligatoriu, pentru că în toată pandemia, fiecare stat membru a luat acele măsuri pe care le-a considerat importante pentru protecţia sa”, a spus aceasta.

Referitor la situația medicilor, Avocatul Poporului susține că regulile devin deja o povară, pentru sistemul bugetar, care trebuie să plătească concedii medicale, adăugând că unele restricții nu mai pot fi justificate.

Totodată, ea a făcut referire și la zilele de izolare pentru o simplă viroză, pe care persoanele infectate cu varianta Omicron o resimt.

Renate Weber, despre certificatul verde

„Având în vedere faptul că mai toţi medicii, şi domnul ministru Rafila a spus, Omicronul are o rată de răspândire şi o viteză extraordinar de rapidă şi mai toţi ne vom infecta la un moment dat. Dacă aceasta este situaţia, eu nu îmi imaginez cum poate fi ţinută toată lumea în izolare.

Totul se transformă într-o povară pentru sistemul bugetar, pentru că nu mai poţi plăti atâtea concedii medicale. La noi, cel puţin, izolarea în acest moment este fie de 7 zile, fie de 10 zile, ori pentru o viroză care aşa cum spun cea mai mare parte a medicilor, are efecte ca ale unei viroze obişnuite, ba chiar mai slab pe alocuri, nu cred că se va mai putea justifica meneţinerea măsurilor de restricţii care au funcţionat până acum. Totul devine o povară de suportat pentru bugetul de stat”, a declarat Renate Weber la Antena 3.

De menționat este faptul că reacția lui Renate Weber vine în contextul în care reprezentanţii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii susţin că punerea în aplicare a interdicțiilor generale de călătorie, la fel ca și vaccinarea obligatorie la frontiere nu este eficientă în suprimarea răspândirii internaționale.

Mai exact, recomandarea OMS prevede ridicarea sau relaxarea interdicțiile de călătorie internațională, deoarece acestea nu adaugă valoare și continuă să contribuie la stresul economic și social al statelor părți.