După ce au anulat planul lui Donald Trump de retragere din OMS, SUA trebuie acum să plătească peste 200 de milioane de dolari la Organizația Mondială a Sănătății (OMS). Astfel, SUA îşi vor îndeplini obligaţia care le revine de a vira până la sfârşitul lui februarie suma de peste 200 de milioane de dolari Organizației, a declarat miercuri secretarul de stat Antony Blinken, relatează AFP.

Mesajul lui Antony Blinken

“Este un pas înainte esenţial în respectarea obligaţiilor noastre financiare” faţă de OMS “şi reflectă angajamentul nostru reînnoit de a face în aşa fel ca ea să beneficieze de susţinerea de care are nevoie pentru a conduce răspunsul mondial împotriva pandemiei”, a declarat şeful diplomaţiei americane în cadrul unei videoconferinţe a Consiliului de Securitate consacrate vaccinării împotriva COVID-19.

Preşedintele american Joe Biden a oprit retragerea ţării sale din OMS la câteva ore după începerea mandatului său. Retragerea a fost pusă în mişcare de predecesorul lui Biden, Donald Trump, anul trecut, şi ar fi devenit oficială în iulie.

O ieşire a SUA din OMS ar fi însemnat pentru agenţia ONU cu sediul la Geneva pierderea celui mai important contributor financiar. Washingtonul furnizează între 400 şi 500 de milioane de dolari pe an la bugetul OMS de aproape trei miliarde de dolari.

SUA au anunţat, de asemenea, recent, că se vor alătura programului COVAX pentru împărţirea vaccinurilor împotriva COVID-19 între ţările bogate şi cele sărace.

Datele economice din SUA sunt îngrijorătoare

Bursa de pe Wall Street a închis şedinţa de marţi cu evoluţii mixte, pe fondul datelor economice îngrijorătoare, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a apreciat cu 0,20%, ajungând la valoarea record de 31.522,75 puncte, în creştere cu 64,35 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Indicele Standard and Poor’s 500 s-a depreciat cu 0,06%, ajungând la valoarea de 3.932,59 puncte, în scădere cu 2,24 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,34%, ajungând la valoarea de 14.047,50 puncte, în scădere cu 47,97 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

La bursa New York Mercantile Exchange (Nymex), cotaţia barilului de petrol ‘light sweet crude’ cu livrare în luna martie a crescut cu 0,58 dolari, ajungând la închidere la valoarea de 60,05 dolari.