Apar noi date despre originea COVID. O echipă de experți OMS  a participat la misiunea din China pentru identificarea originii noului coronavirus. Aceștia au descoperit indicii că focarul din Wuhan din decembrie 2019 era mult mai mare decât se credea anterior. Cercetătorii caută o modalitate urgentă de a avea acces la sute de mii de probe de sânge care nu au putut in examinate până acum.

Coordonatorul misiunii OMS, Peter Ben Embarek, a explicat pentru CNN, că misiunea a găsit mai multe indicii ale răspândirii mai ample a virusului în 2019. În premieră, el a dezvăluit că în decembrie 2019, în Wuhan existau deja 13 tulpini ale virusului.

Virusul circula pe scară largă în Wuhan în decembrie, ceea ce reprezintă o nouă informație, a spus el.

COVID, indicii importante descoperite chiar acum

Din misiunea OMS au făcut parte 17 experți ai OMS şi 17 cercetători chinezi. Aceștia au extins analiza tipului de material genetic al probelor de virus prelevate de la cazurile timpurii de infectare. Asta le-a permis să examineze probe genetice parţiale, nu doar pe cele complete. Așa au putut pentru prima dată să extragă 13 secvenţe genetice diferite de SARS-CoV-2 – toate din decembrie 2019.

Comparând aceste rezultate cu datele despre pacienţii din China din lunile anterioare, s-ar putea obţine indicii importante despre existența și răspândirea epidemiei de dinainte de decembrie. Aceasta este părerea echipei de la OMS. Specialiștii speră să revină la Wuhan pentru analize suplimentare. Embarek a spus că unele din aceste cazuri provin din piețe, dar altele nu.

Virusul circulă dinainte de 2019

Echipa a vorbit cu primii pacienți raportați oficial de către autoritățile din China. Este vorba un bărbat de 40 de ani, infectat în 8 decembrie 2019. Acesta nu a călătorit în afara țării și lucra într-un birou.

Peter Ben Embarek a refuzat să tragă concluzii despre ce ar fi putut însemna cele 13 tulpini pentru istoria bolii înainte de decembrie.

Dar descoperirea a atât de multe variante posibile ale virusului ar putea sugera că acesta circulă de dinainte de decembrie 2019. Acest material genetic este probabil prima dovadă fizică apărută la nivel internațional pentru a susține o astfel de teorie.

Prof. Edward Holmes, virusolog la Universitatea din Sydney a declarat: “Deoarece există deja diversitate genetică în secvențele SARS-CoV-2 eșantionate de la Wuhan în decembrie 2019, este probabil ca virusul să fi circulat mai dinainte”.

Holmes, care a studiat pe larg apariția virusului, a spus că aceste 13 secvențe ar putea indica răspândirea virusului o perioadă care nu e clară momentan înainte de focarul din decembrie din Wuhan.

Noi dezvăluiri incendiare din anchetă

Embarek a dezvăluit şi ale date noi obţinute din anchetă. El a spus că oamenii de ştiinţă chinezi au prezentat analize ale 92 de cazuri suspecte de COVID-19 din lunile octombrie şi noiembrie 2019. E vorba de pacienţi cu simptome similare COVID-19 şi grav bolnavi. Echipa OMS a cerut testarea pentru anticorpi la COVID-19 a acestor pacienţi. Doar 67 au fost de acord. Deși testele lor au ieşit negative, Embarek a susținut că ar fi necesare teste suplimentare deoarece nu este clar dacă anticorpii rămân în organism un an de zile.

Totuşi, modul răspândirii acestor 92 de cazuri geografic, în provincia Hubei, şi pe parcursul a două luni de zile, l-a intrigat pe expertul OMS, deoarece este vorba de răspândire pe zone reduse în toată regiunea Hubei unde se află Wuhan. Totuşi nu este clar dacă aceste cazuri au fost de infecţie cu coronavirus.

Embarek a declarat în interviul său pentru CNN că echipa sa speră să poată analiza probe de sânge. Acestea nu le-au fost accesibile în prima deplasare la Wuhan.