În urma controalelor făcute la finalul săptămânii trecute, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor a sancţionat doi operatori economici cu câte 10.000 de lei. Potrivit unei postări făcute pe pagina Inistituției, inspectorii sanitari au descoperit mai multe nereguli la unele produse alimentare.

Astfel, potrivit sursei citate, la unul dintre cei doi operatori economici, comisarii ANPC au constatat comercializarea de produse alimentare fără elemente de identificare din care să rezulte data limită de consum sau etichete ilizibile.

Totodată, au fost descoperite și produse alimentare (preparate din carne- jumări, muşchi file, slănină cu usturoi, şuncă de pui; produse lactate: caşcaval de oaie şi caş afumat) care prezentau caracteristici organoleptice necorespunzătoare de aspect şi miros sau la care a fost schimbată starea termică prin congelare (pui congelat).

În acest context, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 de lei şi a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate totală de 30,393 kg produse, în valoare de 1.151,15 lei.

Ce au descoperit comisarii ANPC

În ceea ce privește situația celui de-al doilea operator economic, aici, comisarii ANPC au descoperit o comercializare de produse alimentare în afara datei limită de consum (preparate din carne-slănină afumată, cârnaţi de porc afumaţi, cremwurşti cu piept pui; produse alimentare-margarină, iaurt de băut, brânză proaspătă de vaci, pastă vegetală tartinabilă).

În acest context, operatorul economic a fost sancţionat contravenţional cu amendă în cuantum de 10.000 lei şi a fost oprită definitiv de la comercializare o cantitate totală de 10,630 kg produse.

În urma neregulilor descoperite, ANPC informează că instituția pune pe primul loc sănătatea consumatorilor români, iar comisarii sunt pe teren continuu pentru a verifica respectarea legii.

“Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor este în primul rând o instituţie dedicată cetăţenilor, o instituţie care pune pe primul loc sănătatea consumatorilor români! Indiferent de momentul săptămânii, comisarii noştri sunt în teren şi veghează la respectarea legii de către operatorii economici (…). Reiterăm faptul că avem toleranţă zero pentru practicile care impactează negativ sănătatea consumatorilor!”, au scris reprezentanţii ANPC pe reţeaua de socializare.

Sursă foto: INQUAM Photos, Octav Ganea