Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a transmis, miercuri, că este nerăbdătoare să deschidă “un nou capitol” în relaţiile dintre Germania şi SUA. Mesajul de felicitare pentru noul preşedinte american Joe Biden a fost unul plin de gânduri pozitive, relatează AFP şi DPA.

Ce a transmis Angela Merkel lui Joe Biden

Citată într-un mesaj postat pe Twitter de purtătorul său de cuvânt Steffen Seibert, Angela Merkel le-a transmis preşedintelui Joe Biden şi vicepreşedintei Kamala Harris “cele mai calde felicitări” cu ocazia învestirii lor, transmițând că este o “adevărată celebrare a democraţiei americane”.

“Sunt nerăbdătoare (să deschid) un nou capitol al prieteniei şi cooperării germano-americane”, a mai transmis cancelarul, potrivit purtătorului său de cuvânt.

Perioadă dificilă între Germania și SUA cu Donald Trump

Relaţiile dintre Germania şi SUA au trecut printr-o perioadă dificilă în timpul mandatului lui Donald Trump, predecesorul lui Biden. Angela Merkel este cancelar al Germaniei de 15 ani şi a lucrat cu preşedinţii americani George W. Bush, Barack Obama şi Donald Trump, iar acum va lucra cu Joe Biden.

Și Iohannis i-a transmis felicitări lui Biden

Preşedintele Klaus Iohannis transmite felicitări omologului său american, Joe Biden, şi vicepreşedintelui Kamala Harris. Postarea sa a continuat cu un mesaj în privința dezvoltării Parteneriatului Strategic dintre România și SUA.

„Felicitări președintelui Joe Biden și vicepreședintelui Kamala Harris”, a transmis Klaus Iohannis.

„Sunt convins că împreună vom continua să dezvoltăm şi să aprofundăm Parteneriatul Strategic în beneficiul popoarelor noastre şi să lucrăm în adevăratul spirit al valorilor transatlantice”, a mai scris Klaus Iohannis, miercuri, pe Twitter.

Biden a depus miercuri jurământul

Joe Biden şi Kamala Harris au depus miercuri jurământul în funcţia de preşedinte, respectiv vicepreşedinte al Statelor Unite ale Americii. Ceremonia a fost una fără precedent, fiind marcată de pandemie şi de asaltul asupra Capitoliului de pe 6 ianuarie, de către susţinători ai lui Donald Trump. Acesta din urmă nu a dorit să fie prezent la eveniment.

Democraţia a învins, a declarat miercuri, cel de-al 46-lea preşedinte al SUA, Joe Biden. Acesta a lansat un apel la unitate în discursul său inaugural, rostit imediat după încheierea ceremoniei de învestitură, desfăşurată la Capitoliul din Washington.

”În această clipă, prieteni, democraţia a învins. Astăzi sărbătorim victoria nu a unui om, ci a unei cauze, cauza democraţiei”, a spus Biden.