Angajații de la Complexul Energetic Hunedoara, batjocoriți de un lider PNL: Nu produc nimic

Lucian Heiuș, secretarul de stat la Ministerul de Finanțe, a fost invitat într-o emisiune la Antena 3 Deva. Acesta a precizat că Guvernul a făcut eforturi foarte mari pentru ca angajații de la Complexul Energetic Hunedoara să fie plătiți. El mai spune că acest lucru nu ar fi trebuit să se întâmple pentru că sunt plătiți degeaba, ei producând nimic.

”Guvernul liberal, inclusiv eu, am făcut eforturi foarte mari pe care nu trebuia să le facem. Am pompat în Complexul Energetic Hunedoara doar anul acesta milioane de euro fără ca să scoatem nimic. Am dat 15 milioane de euro doar salarii nemuncite. Să se supere pe mine și minerii și energeticienii, dar nu produc nimic. Și înainte produceau pe pierdere.”, a afirmat Heiuș.

Amintim că, înainte să fie secretar de stat în cadrul Ministerului Finanțelor, Lucian Heiuș a fost liderul PNL Hunedoara. El a fost neevoit să demisioneze în urma pierderii alegerilor locale și nici nu a reușit să obțină un nou mandat de parlamentar.

Nu este singurul liberal care îi batjocorește pe mineri

Din păcate, liberalul Lucian Heiuș nu este singurul care are o astfel de reacție la adresa minerilor. Amintim că primarul Devei, liberalul Florin Oancea, a avut o reacție asemănătoare atunci când minerii de la Termocentrala Mintia au intrat în grevă.

„Minerii au intrat în grevă. Nu mai vor să lucreze 100 de mineri. O problemă socială? E dreptul lor să intre în grevă. Pentru ce? Că nu s-au plătit salariile câteva zile şi se vor plăti în 26 februarie. Şi pentru nişte sporuri. Au făcut grevă. Şi care-i problema? Se va rezolva în câteva zile.

Sâmbăta şi duminica, ei nu lucrează, minerii. Foarte bine, ei stau acasă la căldurică. Dar în contract spune 33 – 34 de vagoane minimum, în fiecare zi, trebuie să livreze minele din Valea Jiului către Termocentrala Mintia. Şi ele furnizează 15 vagoane într-o zi. În altă zi a fost o inundaţie, s-a surpat nu ştiu ce într-o galerie – nu am putut să scoatem cărbune, nu vă trimitem cărbunele numai poimâine sau poate răspoimâine.

Păi dacă nu există ritmicitate cu ce să funcţioneze termocentrala, cu aer? Există un lanţ, cu mai multe verigi, unde s-a produs blocajul? La furnizarea cărbunelui ritmic. Eu ca devean, ce pot să fac? Să îi iau pe toţi devenii, să mergem noi în locul minerilor în Valea Jiului, să intrăm în abataje, în subteran şi să extragem cantitatea de cărbune necesară pentru a face o garnitură de tren în fiecare zi.

Acesta este rolul primarului Devei şi al devenilor? Să mă fac eu miner la 53 de ani? Nu. Rolul nostru este să plătim contractual facturile pentru care Termocentrala Mintia a livrat agent termic către Deva, ceea ce am făcut”, a afirmat primarul Devei, într-o emisiune difuzată la acea vreme pe InfoTV Deva.

Sursă foto: Dreamstime