„Am ales licitaţia pentru că este soluţia cea mai echitabilă, mai corectă şi mai transparentă, care ne va permite în acelaşi timp să maximizăm eficienţa utilizării spectrului şi să realizăm valoarea reală a acestei resurse limitate a statului român, în beneficiul concurenţei şi utilizatorilor. Soluţia aleasă oferă şanse egale operatorului care are licenţa 3G, dar care nu deţine în prezent dreptul de utilizare a frecvenţelor în benzile de 900 şi 1800 MHz, limitând spectrul pe care un operator îl poate obţine în benzile de frecvenţă sub un GHz la maximum 20 de MHz urmărim existenţa pe piaţa românească a cel puţin patru operatori care să poată concura în condiţii egale” a precizat preşedintele ANCOM, Cătălin Marinescu.
Licitaţia de spectru este organizată pentru prima oară în România pentru 365 MHz din care la ora actulă sunt dispobili 145 MHz. Tot în cadrul acestei licitaţii va fi cuprins şi spectrul spectrul digital, cel din banda superioară de 2600 MHz, care este administrat parţial de Ministerul Apărării Naţionale, dar care îl va pune la dispoziţie în prima parte a anului viitor. „Există suficient spectru pentru furnizarea în bune condiţii de servicii de comunicaţii electronice mobile de către mai mulţi operatori decât avem în acest moment pe piaţă. Vom scoate cel mai probabil 5 blocuri de 5 MHz cantitate suficientă de spectru pentru a furniza servicii de voce de buna calitate, respectiv servicii 3 G şi chiar 4 G”, a arătat şeful ANCOM.
Licitaţia va permite şi intrarea unor noi competitori pe piaţa românească. Licitaţia va avea loc în prima parte a anului viitor. Până atunci, Autoritatea va concepe un design detaliat al licitaţiei, pe care îl va supune consultării publice. De asemenea, licitaţia va fi concepută astfel încât să asigure condiţii egale, nediscriminatorii, proporţionale şi transparente pentru toţi operatorii interesaţi să activeze pe piaţa românească.
Autoritatea va face toate demersurile şi pentru eliberarea şi includerea în licitaţie a benzilor de 800 MHz şi 2600 MHz, utilizate în prezent parţial de către Ministerul Apărării Naţionale. Licitaţia a fost testată în mai multe ţări, cea mai recentă fiind în Grecia care obţinut peste 380 de milioane de euro pentru o bandă de frecvenţă similară cu cele pe care le va scoate la licitaţie şi ANCOM. În contextul în care România este deja acoperită cu mai multe reţele de comunicaţii mobile şi penetrarea este de 110%, selecţiile comparative, care pun accentul pe viteza şi dimensiunea dezvoltării de infrastructuri, sunt mai puţin justificate în acest moment.
ANCOM a decis ca licenţele Orange şi Vodafone să fie prelungite până la 31 decembrie 2012, urmând ca noile licenţe să intre în vigoare începând cu data de 1 ianuarie 2013, în cazul benzilor deţinute în prezent de Orange Romania şi Vodafone România, şi, respectiv, cu data de 6 aprilie 2014, în cazul benzilor deţinute în prezent de Cosmote. Pentru prelungirea licenţelor, Orange Romania şi Vodafone România vor trebui să achite către bugetul de stat o taxă de licenţă. Guvernul a aprobat valoarea de 6,4 milioane de euro a taxei de licenţă pentru fiecare operator, valoare proporţională cu sumele plătite la obţinerea licenţelor în anul 1996, calculată de ANCOM pe baza indexării valorilor istorice ale licenţelor.
Sursa: Agerpres