Inspectorii ANAF au confiscat 15,5 tone de legume-fructe şi 3,6 tone de băuturi alcoolice. Totodată, s-a dispus suspendarea activităţii a 10 operatori economici şi a fost interzisă desfăşurarea uneia dintre activităţile de comerţ engros sau cu amănuntul în cazul a 12 contribuabili care desfăşurau simultan, în mod nelegal, aceste activităţi în aceeaşi suprafaţă de vânzare.

În urma verificărilor operative ale inspectorilor antifraudă şi a reclamaţiilor primite de la contribuabili (prin intermediul TelVerde), vor fi intensificate, în cadrul operaţiunii 'Helios', controalele care au ca obiect verificarea modului de respectare a prevederilor OUG 28/1999 în cadrul restaurantelor, barurilor şi cluburilor.

Aceste controale vor viza, în principal, identificarea şi sancţionarea operatorilor economici care nu sunt dotaţi cu case de marcat, nu emit bonuri fiscal pentru toate bunurile/serviciile livrate sau emit alte documente în locul bonului fiscal – note de plată sau de informare.

Sancţiunile contravenţionale pentru astfel de fapte sunt clar stabilite de lege şi diferă în funcţie de gravitatea acestora, putând fi aplicate amenzi de până la 27.500 lei, în situaţia în care suma nejustificată rezultată din săvârşirea contravenţiei este mai mare de 1.000 lei şi mai mare de 3% din veniturile înregistrate de contribuabil în ziua respectivă, până la momentul controlului.

În toate cazurile în care se constată că operatorul economic a mai fost sancţionat în ultimele 24 de luni, pentru neemiterea de bonuri fiscale se va dispune suspendarea activităţii pentru 30 de zile.