Americanii pregătesc un nou spațiu de luptă, cel extraterestru. Astfel, Armata SUA a anunțat recent planurile de a dezvolta, testa și implementa o serie de sisteme la înaltă altitudine care pot zbura peste alte țări, la o înălțime uriașă, fără să fie detectate. Acestea vor fi folosite pentru a le supraveghea și a bloca comunicațiile inamice în caz de război. Practic, este pregătit terenul pentru un război cu adevărat orbital.

Sistemul nu prea ajunge efectiv în spațiu

Sistemul High-Altitude Extended-Range Long Endurance Intelligence Observation (HELEIOS) va fi gândit drept o rețea de baloane sau vehicule cu planare solară care se pot deplasa la cel puțin 18.000 de metri de sol. Viitoarele instrumente de război electronic nu abordează însă subiectul înarmării militare spațiale.

Sateliți spion trimiși în spațiu în cazul unui război

HELEIOS nu este neapărat un satelit spion, însă funcționează precum unul. Cu baloanele la locul lor, armata va putea monitoriza, intercepta și bloca comunicațiile inamice. Capacitatea de a bloca semnalele ar putea fi cheia luptei, într-un viitor în care rețelele de comunicații orbitale sunt esențiale pentru succesul militar al unei operațiuni.

„În esență, scopul nostru este să putem obține sarcina utilă suficient de ușoară pentru a zbura pe această platformă de mare altitudine și să ne apropiem suficient de mult pentru a ne plasa țintele. Probabil ca un atac electronic cu scop special sau cibernetic cu RF”, a explicat colonelul Daniel Holland, managerul capabilității armatei în războiul electronic, la o prezentare recentă potrivit site-ului C4ISRNET.

Pe baza comentariilor Olandei, se pare că problemele tehnice și logistice – cum ar fi să aflăm cum să controlăm un balon plutitor liber – împiedică în prezent Armata să mai implementeze HELEIOS prea curând. Totuși viitorul nu sună bine în această privință, cel puțin asta arată datele disponibile și oferite publicului. Rămâne de văzut cum vor evolua lucrurile.