"Este vorba despre o ofertă gratuită. Ofiţeri greci au mers în Statele Unite ale Americii pentru a examina tancuri care se află în depozite. Analizăm recuperarea a 400 de tancuri", a precizat purtătorul de cuvânt al Statului Major de la Atena, Yannis Sifakis.

"Singurul cost pentru Atena va fi cel al transportului, apreciat la opt milioane de euro", a adăugat Sifakis. Potrivit Ta Nea, aceste tancuri, care sunt staţionate în Nevada, au fost folosite în timpul războiului din Irak din 1990-1991, iar SUA le-au mai făcut o dată această propunere grecilor, anul trecut, scrie Agerpres.

Puterea de decizie pentru a accepta această ofertă îi revine Consiliului pentru afaceri externe şi apărare, un organism guvernamental, a explicat purtătorul de cuvânt.

Lovită de criza datoriei de doi ani şi aflată în pragul falimentului, Grecia a fost constrânsă să-şi suspende în aceşti ultimi ani comenzile militare, achiziţionarea de tancuri, fregate sau avioane de luptă, după ce vreme de decenii Atena a avut una dintre cele mai importante rate per capita de cheltuieli militare din bugetul său. Cu toate acestea, bugetul pentru 2012 aprobat marţi de parlament prevede o creştere a costurilor militare pentru anul viitor, la un miliard de euro, faţă de 600 de milioane în 2011.

Te-ar putea interesa și: