În declaraţii făcute pentru National Geographic în cadrul unui documentar asupra armatei aerului olandeză, Ruud Lubbers, care a condus guvernul ţării între 1982 şi 1994, a explicat că a fost însărcinat, în 1963, pe vremea când lucra la baza aeriană Volkel, din apropiere de Eindhoven, să ajute la instalarea acolo a acestor arme nucleare tactice.

El a povestit în timpul emisiunii televizate intitulate ‘Zborul deasupra Timpului’, difuzată sâmbătă seară şi redifuzată luni, că i s-a cerut atunci să ascundă aceste bombe făcându-le să pară drept ‘piese normale’ de echipament pentru a evita ridicarea chiar şi a celei mai mici suspiciuni în legătură cu natura lor reală.

“Dacă mergeţi acum la Volkel, avem în continuare ‘piese’ care îndeplinesc o funcţie nucleară”, a afirmat Lubbers, înainte de a adăuga: “Mă întreb de ce aceste lucruri nebuneşti se mai află încă acolo, pentru că mi se pare lipsit de sens”.

În context, presa olandeză a subliniat că Lubbers, om politic de centru-dreapta, este cel mai înalt fost responsabil public al Olandei care recunoaşte oficial existenţa acestui arsenal nuclear pe teritoriul ţării sale, dar şi că acest lucru era un “secret deschis” de mai mulţi ani.
Sursa: Agerpres