Agenţia oficială de presă nord-coreeană informează că discuțiile cu SUA nu sunt o soluție pentru Coreea de Nord. De menționat este faptul că, aceste precizări vin după ce administraţia americană a declarat că preşedintele Joe Biden este favorabil unei abordări “deschise a diplomaţiei” cu Coreea de Nord privind denuclearizarea, relatează Agerpres.

În același timp, Ministerul nord-coreean de Externe este de părere că diplomaţia a constituit pentru Statele Unite o “pancartă amăgitoare” destinată “să acopere actelor lor ostile”, se arată într-un comunicat.

Totodată, documentul menționat anterior conține și un avertisment pentru președintele american Joe Biden. Acesta este acuzat că ar fi făcut  o “mare gafă” cu poziţia sa “depăşită” faţă de Phenian.

Într-o declaraţie separată, de asemenea preluată de KCNA, ministerul l-a acuzat pe preşedintele american că l-a insultat pe Kim Jong-Un, adăugând: “Am avertizat SUA suficient pentru a înţelege că vor fi lezate dacă ne provoacă”.

Mesajul transmis de Joe Biden

Amintim faptul că, în cursul săptămânii trecute, liderul american Joe Biden a afirmat în Congres că va folosi “diplomaţia, precum şi o descurajare severă” pentru a opri ambiţiile nucleare ale liderului Kim Jong-un.

De ceaaltă parte, purtătoarea de cuvânt a Casei Albe, Jen Psaki a mai adăugat că politica americană va vedea “o abordare calibrată, practică, deschisă a diplomaţiei” cu Coreea de Nord.

“Obiectivul nostru rămâne denuclearizarea completă a peninsulei coreene”, a reamintit ea.

Pledând pentru o abordare “realistă” pe cale diplomatică, în strânsă consultare cu Coreea de Sud şi Japonia, ea a rămas evazivă cu privire la posibile iniţiative în studiu, distanţându-se în acelaşi timp de administraţiile precedente.

“Politica noastră nu se va concentra pe căutarea unui mare acord”, a subliniat ea, marcând net diferenţa cu abordarea lui Donald Trump.

“Dar nici nu se va baza pe răbdarea strategică”, a adăugat ea, referindu-se la o frază folosită în timpul preşedinţiei lui Barack Obama.

De cealaltă parte, la finele lunii aprilie, preşedintele sud-coreean, Moon Jae-in, l-a îndemnat pe Joe Biden să relanseze negocierile cu Phenianul.

“Cel mai important pentru cele două guverne este să aibă o dorinţă de dialog şi de a se aşeza faţă în faţă cât mai curând posibil”, a indicat Moon Jae-in, care este aşteptat pe 21 mai la Casa Albă pentru a se întâlni preşedintele american.