SUA stă pe un butoi cu pulbere! Avertisment dur din partea unui fost președinte. Poate începe oricând un război civil

Fostul președinte american Jimmy Carter a scris un editorial pentru publicația The New York Times, în care avertizează cu privire la pericolele care pândesc democrația americană.

Cel de-al 39-lea președinte american spune că oamenii ar trebui să lase la o parte diferențele și să coopereze înainte de a fi prea târziu, adăugând că ”fără o acţiune imediată, ne confruntăm cu un risc real al unui război civil şi cu pierderea preţioasei noastre democraţii”.

Fostul președinte american în vârstă de 97 de ani speră ca asaltul de la Capitoliu care a avut loc anul trecut ”să şocheze naţiunea şi să o determine să atace polarizarea toxică ce ameninţă democraţia”.

De asemenea, acesta deplânge că ”promotorii minciunii potrivit căreia alegerile au fost furate au preluat controlul unei părţi a politicii şi au alimentat neîncrederea faţă de sisteme noastre electorale”.

Fundamentele securității americane riscă să se surpe

Jimmy Carter este de părere că mai mulți politicieni și americani vor să câștige prin orice mijloace, lucru care, spune fostul președinte american, amenință să surpe ”fundamentele securităţii noastre şi democraţiei noastre cu o viteză vertiginoasă”.

”Mi-e frică acum că lucrul pentru care ne-am bătut dur în întreaga lume – dreptul la alegeri libere şi echitable, fără oprelişti din partea politicienilor, care nu caută nimic altceva decât să să-şi sporească propria putere – a devenit periculos de fragil acasă la noi”, deplânge Jimmy Carter.

Amintim că după ce a plecat de la Casa Albă, cel de-al 39-lea președinte american a înființat Centrul Carter, o organizație cu scop nelucrativ care monitorizează alegerile libere din întreaga lume, după ce a fost afectat de o tentativă de fraudă electorală în anul 1962 în statul Georgia.

”Pentru ca democraţia americană să dureze, trebuie să cerem ca liderii noştri şi candidaţii noştri să apere idealurile libertăţii şii să adere la norme de conduită înalte”, conchide el.