Biroul de legatura pentru vize de afaceri din cadrul Sectiei Consulare dispune, icepind de luna aceasta, de un nou ofiter. Acesta se va ocupa i mod special de vizele oamenilor de afaceri care doresc sa calatoreasca i Statele Unite i interes de serviciu. Concret, el ofera informatii privind legislatia americana referitoare la vize si politica de imigrare si va sprijini oamenii de afaceri romini i procesarea actelor necesare pentru obtinerea vizei SUA. Gregory Garramone, ofiter de legatura din cadrul biroului specializat pentru vize de afaceri, ne-a spus de ce a fost necesara ifiintarea noului serviciu: „Am vrut sa cream un serviciu centralizat pentru procesarea vizelor de afaceri, pentru ca legile si politicile noastre i privinta acordarii vizelor sunt complexe si pot fi dificil de iteles. Scopul meu este sa le fac cunoscute atit companiilor, cit si persoanelor care doresc sa obtina viza SUA i interes de afaceri”.
Biroul de legatura pentru vize de afaceri ofera detalii privind procedura de eliberare a vizelor si, i acelasi timp, dezvolta o baza de date pentru toate firmele sau persoanele care doresc sa se iregistreze i scopul facilitarii plecarii peste Ocean i interes de serviciu. Firmele care doresc sa fie incluse i aceasta baza de date trebuie sa trimita o scrisoare oficiala continind informatii privind numele companiei si profilul de activitate. Apoi pot contacta Ambasada SUA la adresa de e-mail [email protected], ori de cite ori doresc explicatii legate de procedura de eliberare a vizelor de afaceri.
Cei care solicita prima data viza i interes de serviciu se adreseaza personal Serviciului Consular. Cei ce au mai calatorit i SUA i interes de afaceri si au respectat perioada pentru care au avut viza se pot adresa direct ofiterului de legatura. Acesta identifica salariatii care ideplinesc conditiile obtinerii vizei, fara interviu si fara a astepta la cozi interminabile, prin simpla prezentare a dosarelor la Consulat sau prin expedierea lor prin DHL. Consulul general Steve Pattison considera ca prin acest contact direct cu Ambasada SUA, companiile rominesti vor avea acces la o sursa de informatii sigura. „in acelasi timp, baza noastra de date va oferi posibilitatea de a urmari mai usor evolutia procesului de eliberare a vizelor, ajutindu-i pe salariatii care respecta conditiile acordarii vizelor sa revina i Statele Unite pentru cursuri de pregatire, afaceri sau oportunitati turistice” a mai subliniat Steve Pattison. Pe de alta parte, Gregory Garramone explica ce conditii trebuie ideplinite de catre solicitantii de vize de afaceri: „Conform legilor de imigrare din SUA, un solicitant trebuie sa demonstreze solide legaturi economice cu Rominia: un loc de munca pe termen lung, cu un salariu peste media pe tara, o proprietate detinuta i Rominia, plus iesiri anterioare din tara cu respectarea termenilor de viza. Solicitantul trebuie, de asemenea, sa aiba legaturi de familie de preferat i Rominia decit i Statele Unite”.
in concluzie, oamenii de afaceri romini primesc un oarecare sprijin i dezvoltarea relatiilor cu Statele Unite. Cit de repede pot ei primi viza, ajutati de noul serviciu al ambasadei SUA ? „Daca solicitantul ideplineste toate conditiile cerute de noi, poate obtine viza de afaceri chiar i ziua i care a solicitat-o”, precizeaza ofiterul de legatura Gregory Garramone.