Principalele elemente ale excedentului bugetar sunt reprezentate de soldul pozitiv al veniturilor, în valoare de peste 1,8 miliarde EUR, de o subutilizare a cheltuielilor de 2,72 miliarde EUR și de un sold pozitiv rezultat din diferențele de curs valutar, în valoare de 22,3 milioane EUR.

Înscrierea în buget a acestui excedent va conduce la diminuarea proporțională a contribuției globale a statelor membre la finanțarea bugetului UE. Această diminuare globală pe state membre va fi de asemenea influențată de estimările actualizate ale resurselor proprii

"Uniunea Europeană a înregistrat un excedent bugetar în anul 2010 în valoare de 4,54 miliarde EUR și au existat numeroase voci in cadrul Parlamentului European care au dorit ca aceste sume să fie reînscrise direct în bugetul UE și ulterior reinvestite. Totuși, Parlamentul European a votat astăzi ceea ce era de așteptat, și anume rambursarea excedentului bugetar. Contribuția globală a statelor membre la bugetul UE pentru 2011 se reduce în consecință și această veste va fi primită cu bucurie de către guvernele statelor membre, care în această perioadă luptă din răsputeri să reducă cheltuielile publice" a declarat Petru Luhan, membru al Parlamentului European.  

Suma rambursată către fiecare stat membru UE, în funcție de contribuția acestuia la bugetul Uniunii Europene pentru anul 2011 :