Anul școlar 2020 – 2021 începe la data de 1.09.2020, dar elevii sunt așteptați la cursuri în data de 14 septembrie.

Pe fondul indeciziei de care au dat dovadă autoritățile, controversele și îngrijorările părinților sunt din ce în ce mai mari.

Autoritățile nu pot asigura măști de protecție pentru toți elevii

În acest context, Alexandru Rafila, reprezentantul României la Organizația Mondială a Sănătății – OMS, a explicat ce fel de măști trebuie să poarte elevii în clase:

”Masca textilă este recomandată pentru copiii sănătoși, în timp ce masca medicală este recomandată pentru copiii care au alte afecțiuni cronice, ce le-ar putea pune în pericol sănătatea, pentru că ei ar putea să facă infecții care să se complice”, a spus Alexandru Rafila, la Digi24.

Trebuie precizat că Premierul Ludovic Orban a declarat recent că autoritățile nu pot asigura măști de protecție pentru toți elevii, odată cu deschiderea anului școlar.

Totuși, în fiecare școală vor fi măști, astfel încât, dacă un elev vine fără mască la școală, să poată primi o mască de la cadrele didactice.

”În deschiderea școlilor este un parteneriat în care este implicat și guvernul și autoritățile locale Vom deconta cheltuielile care sunt făcute de autoritățile locale pentru desfășurarea în bune condiții.

”În mod normal şcoala va avea un anumit stoc de măşti”

Prioritar este să asigurăm măști pentru copiii care provin din familii vulnerabile așa cum a fost și alocarea pentru achiziționarea de măști. Evident că trebuie să existe măști suplimentare dacă un copil vine fără mască să i se pună la dispoziție masca, dar acum nu se pot lua măști pentru toți copiii”, a declarat Ludovic Orban.

Cât privește despre purtatul măştii de către elevi, Alexandru Rafila a explicat că aceştia, atunci când mănâncă sau beau apă, ”ar trebui să aibă la ei o pungă sau o cutiuţă în care pun masca”.

”Pot să folosească aceeaşi mască, dacă o pun în siguranţă în pungă”, precizează medicul, explicând că, în cazul în care masca va cădea pe jos, ”nu o mai pun, iar în mod normal şcoala va avea un anumit stoc de măşti”.